Bild: Johnér

Så lyckas du med singelresan

”Resenärer gillar att prata med andra resenärer”

Resa för två? Nej, så behöver det faktiskt inte vara. Faktum är att det går precis lika bra – om kanske till och med bättre – att resa på egen hand. Så här får du ut så mycket som möjligt med soloresan till solen.

Publicerad 2016-05-20 | Senast ändrad 2016-08-02 | Vardagspuls

Dags att ta fram solhatten, solglasbrillorna och favoritboken och sätta dig i en solstol och bara njuta!

Du behöver inte ta hänsyn till någon annan. Du hinner få tid för dig själv att reflektera över saker och ting. Du kan gå vart du vill, när du vill och du kan äta precis när du vill, utan något krav från någon annan. Att resa på egen hand har så många fördelar. Bara det faktum att du inser att det går alldeles utmärkt att inte ha med sig någon stärker dig och kommer antagligen ge dig bättre själföretroende inför andra saker.

Enkelt att få kontakt med andra

Många som reser själva upplever att de kommer i kontakt med så många andra människor om de inte har något resesällskap som man fokuserar på. En av dem är resejournalisten Cecilia Billgren. Hon säger till tidningen Topphälsa att hon aldrig haft så roligt och fått så många spännande möten som när hon reser själv.
– Visst, precis i början när man kommer till ett nytt ställe kan det vara lite jobbigt. Men ofta går det fort att få kontakt, säger hon och tipsar om att man exempelvis kan fråga om stolen bredvid är ledig.
– Mer än så brukar sällan behövas. Resenärer gillar att prata med andra resenärer.

Solo på chartern

Många researrangörer har sett potentialen i att utveckla och satsa på ensamresenärer och allt fler riktar in sig på det här i form av exempelvis träningsresor och safariutflykter. Flera av de stora researrangörerna i Sverige har lanserat konceptet Solo vilket innebär att du kan boka ett enkelrum utan att betala extra tillägg.

Även researrangören Jungfruresor som riktar in sig på resor för enbart kvinnor erbjuder alltifrån vandringsresor till kulturresor. Ofta delar man rum med någon i dubbelrum, men man kan också betala lite extra för ett enkelrum. Det finns också många safariturer som inriktar sig på soloresenärer, däribland Rosa bussarna, där man enkelt träffar nya vänner då många åker ensamma med bussarna och är öppna för att träffa nya människor.

Så våga resa själv – det kommer stärka dig enormt, inifrån och ut!

Tänk så här – 6 knep för att lyckas med soloresan

 1. Rätt inställning är a o. Det är inte synd om den som reser själv, snarare tvärtom. Det innebär att det är en stark individ som inte behöver någon annan för att resa.
 2. Den som reser själv har oftast lättare att slå ihop sig med andra resenärer. Du har alltså mycket större chanser att lära känna massor av nya människor och ta del av intressanta samtal och möten.
 3. Om du vill gå ner i havet men inte lämna dina värdesaker på stranden så kan det vara smart att ha en vattentät påse eller liknande att hänga runt halsen där du kan stoppa ner pengar och dyligt i.
 4. Om det känns jobbigt att gå ut och äta middag själv så kan du ju alltid ta med dig en bok eller dator. Eller varför inte köpa med sig någonting och sätta dig i solnedgången på stranden på en filt?
 5. Vem är det som säger att man inte kan gå ut på kvällen om man inte har någon i sällskap? Du kommer upptäcka att det går ut massor av personer själva, ställ dig i baren eller sätt dig vid ett bord och var inte rädd för att söka kontakt eller att folk söker kontakt med dig!
 6. Håll koll på din packning – hur självklart det än kan låta. Men reser du ensam har du ingen annan som gör det åt dig – förutom tjuven.

 

Sajter där du kan hitta en resvän

Mintur.se/forum

Reseguiden.se

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   HSP

   Bild: Johnér

   Är du högkänslig? Så vet du – och så påverkas din hälsa

   INRE HÄLSA Känner du ibland att du måste gå och lägga dig i ett mörkt rum efter en dag full av intryck på stan? Då finns risken att du är högkänslig – eller chansen, beroende på hur du ser det.

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.