Flicka ligger på gräsmatta och tar det lugnt Bild: Mostphotos

Hillevi Wahl: Gör ”ingenting” på semestern – och må som allra bäst

Så slipper du stressen under semestern

Låt inte semestern bli en tävling om vem som besöker flest platser eller gör av med mest pengar. Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl har ett fantastiskt tips till alla semesterfirare därute: Skippa stressen och chilla istället.

Publicerad 2017-05-23 | Hillevi Wahl

Kommer ni ihåg när sommarlov och semester faktiskt var en tid för vila? Numera är det snarare en tävling om vem som reser mest antal kilometer per vecka och gör av med mest pengar per barn. Om du då inte har så mycket pengar och svårt att resa iväg – då blir det en extra stress över det. Men sluta genast stressa över semestern och pengarna. Det nya svarta är att chilla. Ju mer du kan chilla och stressa av, desto fler poäng får du, jag lovar. Både hos barnen – de älskar att chilla – och av alla sönderstressade kollegor.

Det absolut hetaste svaret på frågan ”Vad gjorde du på semestern?” är faktiskt: ”Ingenting!” Jag skojar inte. Detta ”Ingenting” ska helst sägas med ett lagom relaxat ansiktsuttryck. Lite som om du faktiskt yogat hela sommaren. På balkongen eller vid närmaste strandkant. Bara djupandats, liksom.

Skippa åksjuka och lekland

Men barnen då? Blir de inte rastlösa? Får de inte skörbjugg eller men för livet av ett sommarlov hemma i stan, undrar kanske Vän av Ordning. Nej, är mitt korta svar på den frågan. Inte fler men än av tvingas åka runt i en het bil och krokna av åksjuka på sin hetsiga färd kors och tvärs över Sverige för att kunna pricka av så många släktbesök och lekland som möjligt på de där fyra veckorna när vi skulle ha vilat upp oss.

När jag frågar mina barn, som provat både det ena sättet och det andra, så säger de att de vill stanna hemma i sommar. Inte åka runt. Bara få sova ut på morgnarna och slippa läxorna och faktiskt umgås med sina föräldrar. Det är lyx för barnen, att få göra saker tillsammans, utan att någon sitter klistrad vid en telefon eller en dator.

Här är mina ungars förslag på bra och billiga sommarnöjen:

  1. En picknick i parken.
  2. Spela fotboll
  3. Bada vid en strand
  4. Spela spel. Sådana där i pappkartong. (Finns billiga på loppis)
  5. Gå på upptäcktsfärd i sin egen stad
  6. Gå och fika
  7. Få ihop ett kompisgäng och köra roliga stafetter på en gräsmatta och kanske grilla korv efteråt.
  8. Bara ligga på en gräsmatta och mysa
  9. Cykla på en utflykt 10. Spela badminton. Eller tennis på en gratis tennisbana. Eller kasta frisbee eller ha vattenballongkrig eller… just det, eller bara chilla.

Nummer 1 på barnens semesterlista är en picknick i parken.
Här hittar du inspiration och en mängd recept på