Ensam i jul? Det finns en hel del du kan göra för att råda bot på ensamheten? Bild: Johnér

Du behöver inte vara ensam i jul

8 smarta sätt som råder bot på ensamheten

För många är julafton den mysigaste dagen på hela året, för andra den svåraste. Så vad kan man göra i juletider för att slippa ensamheten? Vardagspuls vet!

Publicerad 2016-12-21 | Alexandra Lönnroth

Engagera dig som volontär

Varför inte jobba ideellt under julen? Det finns flera organisationer som söker aktiva medlemmar. Som volontär hjälper du till frivilligt utan ekonomisk ersättning. Förutom att du gör något bra för någon annan så träffar du förmodligen godhjärtade människor. Sök runt på nätet så hittar du organisationer i din närhet.

Ta hjälp av sociala medier

Har du sociala medier? Bra, ta hjälp av dem Annonsera ut att du inte har några planer under julhelgen och se vad du får för respons. Kanske blir du positivt överraskad över hur många som faktiskt bryr sig om dig.

Hitta nya vänner online

Nuförtiden finns det många sajter för dig som vill skaffa nya vänner. Varför inte börja din jakt redan nu? Det finns mer specifika sajter och sajter som är mer allmänna. Kanske hittar du en ny bästa vän inom kort.

Ring på hos dina grannar

Gå över och önska dina grannar en god jul. Om du har tur blir du inbjuden att stanna kvar. Blir du inte det har du i alla fall varit en riktigt fin granne och det är inte illa.

Bjud över någon annan som är ensam

Vet du om att även någon annan ska fira jul ensam – varför inte bjuda över hen hem till dig? Det är ett jättebra sätt att göra någon annan glad, få en ny vän och råda bot på din egen ensamhet.

Bunkra upp framför Tv:n

Väldigt ofta kan man känna att det inte går något bra på tv. Men så är inte fallet på julafton. Förutom Kalle Anka brukar det vara många filmer som går. Köp en massa god mat, dyk ner djupt i soffan och försök att njuta av lugnet runt omkring dig.

Besök en kyrka

Många församlingar har julmässor med olika musiker och körer under julen. Varför inte besöka närmaste kyrka, lyssna på fin musik och träffa människor du förmodligen inte skulle ha träffat annars. 

Gör någon annan glad

Det finns människor som inte har råd att ge julklappar till sina barn. Varför inte köpa julklappar till dem? Det kanske inte kommer råda bot på din ensamhet men det kommer definitivt att plussa på ditt karmakonto. En liten god gärning som gör mycket för någon annan.