Bild Träna hjärnan med Katarina Gospic Bild: Casia Bromberg

”Kontorslandskap gör oss dumma”

Hjärnforskaren Katarinas om hjärnträning

Kvällens inspiratör i Vardagspuls är hjärnforskaren Katarina Gospic. Hon är aktuell med en ny bok om neuroledarskap och ett nytt projekt om att kombinera modern hjärnforskning med inredningsdesign i offentliga miljöer.
Här ger hon sina bästa tips på hur du kan hålla hjärnan fräsch och även träna den.

Publicerad 2015-04-29 | marten@vardagspuls.se

Katarina har skrivit två böcker om hjärnan och vad som händer när vi fattar beslut och hur vi kan träna vår hjärna och vad som påverkar vår prestation. Här är hennes tips på hur du kan få igång hjärnan och träna upp den.

Det finns två grundprinciper som gäller även hjärnan.
– Nummer ett är att det du tränar blir du bra på.
– Nummer två, som är grunden till allt, är att du måste äta, träna och sova för att utvecklas.

Du tränar hjärnan när du utmanar dig själv

När du utmanar dig själv och måste vara strategisk, det är då du tränar hjärnan. Om du jämför med dina armmuskler, om du bara tar en lätt vikt hela tiden händer ingenting utan du måste utmana dig själv för att utvecklas och bli bättre.

Meditation är mirakelmedicin för hjärnan.

En typ av träning som är fantastisk för hjärnan är meditation. Äldre människor som mediterat länge kan ha lika snygga och fräscha hjärnor som 20-åringar, (men då behöver du ha mediterat 40 000 timmar minst).  

Bra inredning för hjärnan är mobil och enkel att möblera om  så det hela tiden blir en stimulerande utmaning att röra sig i. 
Harmonin i inredningen är viktig, ljus, och färger till exempel påverkar helhetsintrycket som ska vara harmoniskt. 

Kontorslandskap gör att du presterar sämre

Öppna kontorslandskap gör oss dummare, det kan sänka prestationen med 66 procent. Det beror främst på alla distraktionerna där speciellt datorer och liknande plingar till hela tiden. Det som stör oss mest är när någon står precis bakom oss och pratar då tappar prestationen totalt.

 

Det finns inte en lösning för alla utan det beror på vilken arbetsuppgift vi har – läsa skriva räkna behöver du lugn och ro.