Bild: Johnér

Så förebygger du panikångestattacker

– och så vet du om du haft någon

Allt fler drabbas av panikattacker. Men vad är det egentligen som händer i kroppen vid en attack och hur yttrar det sig? Och framför allt – vad kan du göra för att undvika det? Faktum är att med rätt behandling blir de allra flesta helt fria från sina attacker.

Publicerad 2016-04-07 | Vardagspuls

Panikångest. Allt vanligare eller bara mer diskuterat? Oavsett så är det ett faktum att var tredje svensk någon gång i livet får en panikattack och runt 200 000 svenskar lider av paniksyndrom med återkommande attacker. De flesta får sin första panikattack någon gång mellan 18 och 25 års ålder, men det kan självklart även ske senare i livet, oftast i samband med en livskris eller stor förändring. Panikångest har alltså inte något att göra med ett medfött ”tillstånd”, utan något som triggas igång under ett visst skede i livet.

Personer med paniksyndrom har ett extra känsligt autonomt nervsystem vilket gör att de lättare reagerar kroppsligt. Det berättar Per Carlbring, som är professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet, för Expressens Hälsoliv.

Vanligare bland kvinnor

Ofta drabbas kvinnor i större utsträckning än män, varför är oklart men en teori har att göra med genetiska och hormonella faktorer och kvinnans könsroll i det moderna samhället. En attack brukar utlösas av en tanke om att man är rädd att förlora kontrollen eller vid en fysisk upplevelse som hög puls och hjärtklappning vilket ökar rädslan och gör att de fysiska besvären blir ännu värre. Vanliga tecken är att man svettas, darrar, skakar, känner andnöd, får yrsel, domningar, stickningar, frossa eller värmevågor och en konstig, obeskrivlig känsla av overklighet. En panikattack kan hålla på i alltifrån några minuter till uppemot en timme, och variera i styrka.

Åka kollektivt – ofta en utlösande faktor

Många med ångestsyndrom tycker också att det är jobbigt att vistas i trånga miljöer där det är mycket människor. Vanliga utlösande situationer är därför när man åker kollektivt, står i en kö, åker hiss eller är på andra instängda platser.

Men vad är det egentligen som händer vid en panikångestattack? Per Carlbring förklarar att kroppen utsätts för en maximal stressreaktion – en så kallad kamp- och flyktreaktion som från början var tänkt att skydda oss från fara. Man reagerar lika starkt vid en panikattack som om man stod inför ett verkligt hot – som en björn som attackerar eller ett tåg som kommer körandes emot en. Därför börjar man ofta skaka och spänna sig, för kroppen förbereder sig för att fly ifrån faran.

De flesta blir hjälpta av behandling

Paniksyndrom behandlas ofta med kognitiv beteendeterapi, KBT, och ibland även med antidepressiv medicin. De allra flesta som behandlas, så många som uppemot 95 procent, får färre attacker eller blir av med dem helt, enligt Per Carlbring. Men han betonar att det inte är något quick-fix.
– Det krävs att du är motiverad, att du lägger tid på att läsa och göra övningarna, som innebär ett visst obehag eftersom du måste utsätta dig för det som du är rädd för.
När du inte längre är rädd för din panikångest får du inga attacker, säger han till Hälsoliv.

Han berättar att det är vanligt att man börjar undvika sådana situationer som man vet kan utlösa attacker. Men det här är helt fel taktik.
– Risken är att man börjar isolera sig. För att bli frisk måste man utsätta sig för det som utlöser paniken.

Undvik alkohol, nikotin och koffein

Panikattacken kan bli lättare att hantera om man förstår att reaktionen i sig inte är farlig och genom att förstå vad det är som händer i kroppen. Och det finns knep du kan ta till själv för att motverka attacker.

Sajten panikattack.se tipsar om att det är viktigt med regelbunden och tillräcklig sömn, att motionera regelbundet – och gärna en kvällspromenad varje dag – och att minska på mängden stimulerande ämnen såsom koffein, alkohol och nikotin.


5 knep för att motverka panikångest

 1. Först och främst – lär dig vad en panikattack är
  En attack är en stark fysisk stressreaktion som inte är farlig.
 2. Lär dig hur dina tankar fungerar
  Många upplever att paniken slår till "som en blixt från klar himmel". I själva verket börjar det alltid med en situation som man upplever som stressande och hotfull vilket beror på negativa tankar som man ofta inte själv är medveten om. Efter en attack – skriv ned vad det var som hände och hur du kände/tänkte innan. Försök också att se på dina negativa tankar med distans och försök byta ut dem mot positiva tankar för att bryta den onda cirkeln.
 3. Andas djupt med magen
  Ta några djupa andetag brukar man ju säga. Och ofta är det så att man hyperventilerar vid en attack. Men genom att lära sig magandning kan man många gånger förhindra att attacken utlöses. Försök att andas lugnt. Lägg en hand på magen och känn att den rör sig när du andas. Sätt dig ner eller stå och tryck ner fötterna hårt mot marken.
 4. Framkalla värsta tänkbara scenariot
  Försök att framkalla symtom när du är i en trygg miljö – kanske hemma tillsammans med någon nära. Vad är det som utlöser attacken? Och vad är det som är värst vid en attack? Genom att utsätta sig för attacken kan man också vänja sig vid känslan och inse att det inte är något farligt. Bara den tanken kan lugna en attack. Beskriv för dig själv vad som händer just nu i dina tankar och i kroppen. Tillåt dina tankar och känslor att få vara precis som de är.
 5. Träna i verkliga situationer
  Om det är att åka kollektivt som du tycker är jobbigast – ta bussen till jobbet. Börja med en liten sträcka – gärna tillsammans med någon som kan finnas med som stöd. Efter ett tag kan du träna lite längre sträckor och på egen hand. Och träna ofta – gärna en timme varje dag.

                                                                              

Källor: Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet, Hälsoliv, Vårdguiden, Panikattack.se, Umo, Kunskapsguiden

Hjälp

 • Du kan vända dig till vårdcentralen, skolhälsovården eller ungdomsmottagningen.
 • Du kan ringa ”Svenska ångestsyndromsällskapet”, som har telefontid klockan 13-15 varje vardag och svarar på dina frågor – 031-13 70 91.
 • Du kan ringa stödtelefon för äldre personer som mår psykiskt dåligt. Telefon: 020-22 22 33. De har öppet vardagar kl 10-15.

Mer om panikångest kan du läsa på 1177 Vårdguiden och Umo

 

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.