Bild: Privat

Sammie och Jonas har aldrig känt någon sexlust

Sexologen: Man kan leva ett fullgott liv utan sex

Asexualitet brukar beskrivas som att man inte känner sig attraherad av andra eller att man är ointresserad av sex. Vardagspuls har intervjuat 23-åriga Sammie och 28-åriga Jonas som aldrig känt någon sexuell lust. Vi har också pratat med sexologen Suzann Larsdotter som vill slå hål på de fördomar som finns om asexualitet.

Publicerad 2016-09-08 | Erika Sjöö

23-åriga Sammie Bergqvist är asexuell. Eller som hon också kallar sig homoromantisk. Hon kan bli förälskad men upplever ingen sexuell lust. Det har hon aldrig gjort.

– Redan på mellanstadiet när det var dags för sexualundervisning började jag fundera över det och jag minns att jag tänkte: Varför ska jag veta det här. Det här är inget för mig, berättar Sammie.

Har fått försvara sig inför pojkvänner

Och på högstadiet när många pratade om sex satt hon tyst och fann samtalen ointressanta. I tonåren och efter det har hon haft en del relationer som aldrig riktigt funkat.

– Jag har haft pojkvänner men sexet har aldrig fungerat. Jag blev helt enkelt inte sexuellt upphetsad. Ibland har jag fått försvara mig inför dem när de ifrågasatt varför jag inte velat, berättar Sammie som i våras bestämde sig för att berätta för familj och vänner hur det låg till.

– Det kändes som en lättnad efter att jag kommit ut med det, säger Sammie.

”Asexuella – en bortglömd grupp”

Sammie upplever inte att samhället i stort accepterar asexualitet. Hon skulle önska att man i skolundervisningen blir bättre på att förmedla till barnen redan när de är små att det är okej att inte vara intresserad av sex och att det berättas mer om asexualitet i media. På så vis skulle asexualitet bli mer socialt accepterat menar hon.

– Vi asexuella är definitivt en bortglömd grupp. Man pratar om sex och tar inte hänsyn till de som inte gillar sex. Jag blir frustrerad över att samhället pressar på så mycket om sex. Överallt, i tv-program, filmer och reklam, matas vi med bilder av människor som har sex med varandra. Mycket är dessutom hetero. Det är det som är normen, säger Sammie.

Hon fortsätter:

– Jag kan tänka mig att vara i ett förhållande i framtiden men eftersom jag inte är intresserad av sex så vore det skönt att träffa någon som känner som jag.

”Sex – ett tråkigt ämne”

28-åriga Jonas som bor i Filipstad och jobbar som lärare har aldrig känt någon sexuell lust. För honom är ämnet ointressant och har alltid varit.

– I tonåren märkte jag att jag var annorlunda. Människor i min egen ålder var intresserade av sex men det var inte jag. Ingen hade någonsin lagt fram det som en möjlighet att det går att vara asexuell så jag pendlade mellan att tänka på att det är något fel på mig till att det är något fel på andra. Jag kunde inte förstå att så många var intresserade av sex och att man överhuvudtaget ville prata om det eftersom det var ett tråkigt ämne, berättar Jonas.

Jonas har aldrig upplevt det som ett problem att inte känna någon sexuell lust.

– Möjligen att jag tänkte var lite konstig i tonåren men det är ju inget som är farligt på ett socialt plan. Ju äldre man blir desto svårare har det däremot blivit att hitta nära meningsfulla relationer. Som vuxen och asexuell kan det vara svårt att hitta en plats i sociala sammanhang, säger Jonas.

”Min dröm är att leva med flera nära vänner”

När det kommer till begreppet asexualitet upplever Jonas att det ibland kan vara begränsande eftersom människor är mer komplicerade än så samtidigt som begreppet ibland varit befriande eftersom han kan hänvisa till det när han känner att han måste förklara sig inför andra.

– Det jag tycker är viktigast är att vi får chansen berätta i media att det finns människor som är så här och att det faktiskt är okej att inte känna någon lust, säger Jonas.

Via internet har Jonas kommit i kontakt med andra asexuella och har på så vis blivit bättre på att förstå både sig själv och sin omgivning.

– Alla är olika. Jag vill inte ha någon romantisk relation och jag trivs med att vara själv och vara i min egen sfär. Men min dröm är att leva med en eller flera nära vänner, att ha en annan typ av relation, säger Jonas.

Sexologen: Är det verkligen ett problem att inte känna lust

För sexologen Suzann Larsdotter, som träffat många människor som funderat kring sin olust inför att ha sex, är det viktigt att fråga sig själv om det är ett problem för en själv eller om man vill känna lust för att någon annan förväntar sig att man ska göra det.

– Jag brukar ställa frågan: Har du lust att ha lust? Det finns personer som aldrig haft någon lust och som känner att de aldrig kommer att ha någon lust och så finns det de som nöjer sig med att ha sex ibland. Ett problem blir det först när någon faktiskt mår dåligt över att den saknar lust, säger Suzann Larsdotter.

”Normen är att man ska ha sex”

I sin roll som sexolog ser Suzann Larsdotter det som sin uppgift att normalisera asexualitet. Hon arbetar normkritiskt vilket innebär att hon vill slå hål på de fördomar som finns mot både asexualitet och homosexualitet.

– Lesbiska får ibland höra att de är lesbiska för att de inte mött den stora kärleken i en man medan andra får höra att de är asexuella för att de inte provat den och den sexleksaken. I många fall problematiserar man ett asexuellt beteende, som att det skulle vara något fel.

– Normen är att man ska ha sex och att det är sjukligt att inte ha någon sexuell drivkraft. Det är det inte. Det viktiga är att alla har friheten att leva som de själva vill och att det är lika okej att ha mycket sexlust som ingen sexlust alls, säger Suzann Larsdotter.

I sitt arbete möter hon människor som undrar om de kommer att bli sjuka för att de inte är sexuellt aktiva.

– Svaret är: Nej, du kan leva ett fullgott liv utan sex. Du kommer inte att dö i förtid och du kommer inte att få några fysiska eller psykiska besvär. Det finns en viss föreställning om att könsorganet kan skrumpna, falla av eller växa igen om man inte använder det. Det stämmer inte! säger Suzann Larsdotter som menar att det viktigt att ställa sig frågan: Vad är sexualitet för mig?

– Det är ju inte nödvändigtvis så att personer som är asexuella inte kan njuta av kroppslig närhet samtidigt som det finns de som inte vill ha så mycket kroppslig närhet. Många som vill hitta en partner och leva i en relation utan att sex upplever dock att det är svårt att hitta likasinnade. Då finns det olika communitys på nätet att gå med i.

Sjukdomar och trauma kan ge minskad sexlust

Tidigare forskningsstudier som gjorts på asexualitet är ofta problematiserande och gjorda ur ett medicinskt eller fysiologiskt perspektiv där majoriteten av forskningen ser på asexualitet som ett problem menar Suzann Larsdotter.

– Jag tror att det finns otroligt många förklaringsmodeller men att man måste ha respekt för att det är mångdimensionellt. Är det förresten så himla intressant att veta varför någon är asexuell? Tidigare har man frågat sig varför vissa är homosexuella? Och när man väl hittat den där anledningen kan man fråga sig: Spelar det någon roll om man är sexuell eller inte? säger Suzann Larsdotter.

Det är enligt Suzann Larsdotter inte ovanligt att alla människor någon gång i livet hamnar i perioder av asexualitet.

– Trauman, sjukdomar, skilsmässor och dödsfall kan medföra att vi inte känner lust och det är inget konstigt med det. Det går att hitta tillbaka till lusten igen, säger Suzann Larsdotter.

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   HSP

   Bild: Johnér

   Är du högkänslig? Så vet du – och så påverkas din hälsa

   INRE HÄLSA Känner du ibland att du måste gå och lägga dig i ett mörkt rum efter en dag full av intryck på stan? Då finns risken att du är högkänslig – eller chansen, beroende på hur du ser det.

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.