Familj promenerar på strand Bild: Mostphotos

Sarah swishar ihop fina sommarminnen

Behövande barnfamiljer får ekonomisk hjälp till sommarnöjen

Det finns så många bra sätt att hjälpa sina medmänniskor på. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något skriver Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl som i denna krönika uppmärksammar ett initiativ som tagits för barnfamiljer som inte själva har råd att göra aktiviteter i sommar.


Publicerad 2017-06-15 | Hillevi Wahl

I veckan läste jag om ett nytt fantastiskt initiativ. Många ensamstående föräldrar har svårt att få ekonomin att gå ihop under sommarmånaderna, och alla mammor och pappor vet hur mycket det svider i hjärtat när man inte kan ge sina barn några fina sommarminnen. Det är knappt att pengarna räcker till mat och räkningar. Då är det en himla tur att det finns människor som Sarah Åkerholm.

Hon gjorde ett inlägg på en facebooksida, där hon erbjöd en ensamstående mamma att komma och bo tillsammans med sina barn i en lägenhet på Gotland. När hon hade publicerat sitt generösa inlägg fick hon ett enormt stort gensvar. För den tacksamma mamman hade först inte pengar till båtbiljett eller bussbiljett.

– Vi swishar pengar till biljetter, sa andra människor. Inga problem.
– Vi skickar pengar till mat, sa andra.
– Vi bjussar på inträde till Kneippbyn, sa äventyrsparkens ägare.

Plötsligt hade familjen en fantastisk sommarsemester att se fram emot. Bara för att människor gick ihop och gjorde något bra tillsammans.

Sommarhus lånas ut

Då föddes en lite större idé hos Sarah. Om hon och hennes nya vänner på Facebook kunde hjälpa en familj med kämpig ekonomi, då kanske de skulle kunna hjälpa flera. Hon startade facebookgruppenn, ”Sommarminnen 2017” och det dröjde inte länge förrän gruppen hade över tusen medlemmar som bara ville vara med och hjälpa till.

Någon i gruppen har erbjudit en stuga, andra har bjussat på enorma specialglassar, eller busspengar och inträden på roliga nöjesparker. En kvinna som hade egna hästar bjöd på ponnyritt och fika och att få sköta en höst för en dag. En familj fick inte bara bo i ett sommarhus, ägaren gav dem även kläder till sommaren och hösten. En mamma fick en gratis ansiktsbehandling. Vilken lyx för någon som aldrig har råd att unna sig, tänker jag. Och vilka fantastiska människor som finns, som bjussar så generöst på allt de kan avvara.

Fram till i dag har gruppen kunnat hjälpa 26 familjer. Jag får lite glädjerysningar av det.

– Väldigt många sommarstugor har erbjudits av privatpersoner, ett företag har erbjudit att låna ut en fulltankad bil under en vecka. Ett hotell har erbjudit rum och Stockholmspasset. En medarbetare på Gröna Lund har skänkt alla sina fribiljetter. Frivilliga har jagat biljetter.

– Jag samordnar allt, tar emot pengar, fördelar, och köper det som behövs, säger Sarah.

Familjer och erbjudanden matchas

Det enda som egentligen behövdes var någon som Sarah som styrde upp det, som såg till att givarna och mottagarna hittade varandra.

– Vi matchar ihop erbjudanden med behövande familjer och ser till att de får kontakt. Vi ser sedan till att familjer får tillräckligt mycket ekonomiskt bidrag för att göra semesterupplevelsen komplett, förklarar hon. Och vi som jobbar med detta gör det naturligtvis helt utan egen vinning, säger Sarah.

Men i hjärtat vinner ni, tänker jag. I hjärtat blir ni miljonärer. Det som varit så otroligt med detta initiativ är alla som swishar.