En ny studie visar att de som varvar ned med mobilen i sängen riskerar att få sämre minne. Bild: Corbis/Johnér

Sent surfande stör sömnen

Kan leda till att ditt minne försämras

Använder du din surfplatta eller mobil det sista du gör innan du går och lägger dig? Då finns det risk för att både din sömn och ditt minne försämras.

Publicerad 2015-02-11 | Senast ändrad 2017-06-01 | Vardagspuls

Tillhör du dem som avslutar dagen med mobilen eller surfplattan i sängen, försöker varva ner med ett spel på mobilen, lite slötittande på en bra serie eller kanske en sista koll på vad som hänt i sociala medier? Då är det dags att sluta med det! En ny studie visar nämligen att sent surfande försämrar både vår sömn och vårt minne.

Sömnen avgörande för minnet

I den pågående studien har forskarna jämfört effekten av att läsa en bok på papper och på surfplatta under två timmar innan man lägger sig. Därefter har man mätt sömnkvaliteten – och minnesförmågan. Sömnen är nämligen helt avgörande även för vårt minne, eftersom minnen bearbetas och förstärks medan vi sover. En riktigt god nattsömn kan med andra ord förbättra minnet och göra det lättare att lära sig nya saker.
Problemet är att skärmarna strålar ut blått ljus på en frekvens som lurar kroppen att tro att det är dag.
– Är du rädd om din sömn och ditt minne, stäng då av alla elektroniska skärmar flera timmar innan du ska lägga dig. Och alla skärmar bör vara absolut förbjudna i sovrummet, säger Frida Rångtell, sömnforskare vid Uppsala Universitet, till SVT Nyheter.
Resultatet från studien väntas bli klart senare i år.

Källa: SVT Nyheter