Gabriel Forss och kören Du kan sjunga gospel. Bild: Vardagspuls-Peder

Sjung i kör så blir du gladare!

Körsång en lika stark upplevelse som en orgasm

Körsång en lika stark upplevelse som en orgasm. Sångens positiva effekter på ditt humör och din hälsa är nu så pass dokumenterade att sång kan skrivas ut på recept. 
Det är något magiskt med musik, säger körledaren Gabriel Forss.

Publicerad 2015-02-11 | Vardagspuls

Att brista ut i sång lite då och då är kanske inte helt socialt accepterat. Men i Sverige finns i stort sett en kör för alla. Att sjunga har många positiva hälsofördelar och den kan även bidra till en bättre hållning och andningsteknik i vardagslivet.
– När vi sjunger eller spelar frigörs så mycket dopamin att det är som att ta piller. Musiken kan alltså ha rena läkemedelseffekter. Dessutom har det samma styrka som en orgasm, det kan bli en väldigt stark upplevelse, säger professor Gunnar Bjursell i en intervju till Expressen.

Började i kör som femåring

Körledaren Gabriel Forss håller med om att körsången har en uppiggande funktion.
– Det är något magiskt med musik, sådana här dagar då man ska gå upp på scenen och är slut och trött, efter ett par minuter är det nåt som händer i kroppen, säger han. 
Gabriel Forss har starkt bidragit till att öka engagemang och antalet utövare av körsång i Sverige. Han träffar bland annat i sitt projekt Alla kan sjunga gospel 200 personer varje vecka och får många brev och kommentarer om hur de fått livsgnistan tillbaka tack vare sången.
Gabriel själv började sjunga i kör när han var fem år gammal och har varit körledare i 22 år. Gabriel menar att alla har fötts med en röst och att alla kan sjunga. 
Att körsång blivit så populärt kan till stor del bero på att folk faktiskt gillar att göra saker tillsammans, i en kör sticker du inte ut eller är utsatt. Enligt Gabriel är det ett övergrepp att anklaga någon för att inte kunna sjunga. 

Det händer i kroppen när du sjunger

  • Halter av hormonet oxytocin ökar vilket gör att du blir mer harmonisk och upplever lugn och ro.
  • Blodtrycket sjunker.
  • Immunförsvaret stärks.
  • Testosteronhalten ökar vilket har en uppbyggande effekt på vävnaderna i kroppen.
  • Mängden fibrinogen, det protein som gör att blodet levrar sig, minskar.
  • Ditt psyke påverkas så att du känner dig stark, glad och full av energi.

Källa: Boken ”Music, Health and Wellbeing” skriven av den tyske forskaren Gunter Kreutz, Christina Grapes studier ”Does Singing Promote Well-Being” och ”Magmunnarna – körsång för IBS-patienter ”.