”Inte dricka på 18 år?” Louise: ”Ingen dum idé”

Det var bra fart i chatten när Louise Hallin satte ner foten om hur man ska hantera alkohol med barnen i närheten.  

Publicerad 2015-03-02 | Vardagspuls

Kommentar från lina 
Man ska inte dricka alkohol när man är gravid, man ska inte dricka alkohol när man ammar, man ska inte dricka alkohol när man är förälder över huvudtaget! - känns som en dödsdom! Ska jag inte dricka på 18 år?
Louise Hallin: 
Hej Lina, tja det är ingen dum idé faktiskt! Inte för barnen i alla fall. Men annars kan du ju helt enkelt bestämma en fungerande strategi och gräns och försöka se till att du inte dricker när barnen är närvarande.

Kommentar från Greta S 
Hur gör man med en mamma som är fosterfamiljsmamma som dricker varje helg å minstingen är ca ett år?
Louise Hallin: 
Hej Greta, det är en mycket oroande situation. Om du finns i den familjens närhet tycker jag att du ska göra en orosanmälan till sociala myndigheterna på orten. Det kan du göra och vara anonym. Du tar ett stort och viktigt ansvar för detta lilla barn, tänk på det du och känn dig stolt.

Kommentar från Maja 
Vilka moralkakor - ger bara dåligt samvete.
Louise Hallin: 
Hej Maja, ja det har du alldeles rätt i! Skuldkänslor är inte så pjåkiga att komma i kontakt med, då får man oftast lite insikt om att man inte riktigt beter sig som man ska och då kan man korrigera det. När man avväger sina handlingar innan man gör ngt så känner man inga skuldkänslor.

Kommentar från mormor K 
Själv dricker jag ingen alkohol. Min dotter och hennes man dricker ofta vin framför barnen 7 och 10 år gamla. Upplever att de är beroende av drickandet. Vet ej hur jag ska hantera det.
Louise Hallin: 
Hej mormor K, du behöver prata med din dotter om din oro. Prata bara om dig själv, inte om henne. Om du har tur och er relation är god så kommer hon troligen ta till sig efter ett tag vad du sagt. Man får oftast stå ut med att det kommer ganska starka motreaktioner i början. Vanligtvis lugnar det ner sig efter hand. Framhåll gärna att du verkligen oroar dig för henne mest, vänta lite med barnen.

Kommentar från Dia
Man ska inte dricka nån form av alkohol i närheten av barn. Dessutom blir det skuldkänslor om man nu för modan skulle bli för full. Tyvärr har jag sett o upplevt det negativa med alkohol. Borde finnas förbud alla dagar utom lördagar.
Louise Hallin: 
Hej Dia, bra råd! 

Kommentar från Milli 
Hej! Min sambo dricker stora mängder i smyg. Vi har en dotter på 3 år som jag är orolig för att lämna hemma tillsammans med honom om jag Ska bort. Är rädd att något ska hända när jag är borta. Har därför slutat Hitta på saker med vänner och har börjat ljuga för att alltid vara hemma! Har pratat med honom och han lovar gång på gång! Ska jag lämna honom eller kan han sluta?
Louise Hallin: 
Hej Milli, nu är det dags att du söker hjälp för egen del så kommer troligen den vården ganska snabbt invitera din man till samtal. Det finns rikligt med alkoholbehandlingskliniker och mottagningar i Sverige. Ring en av dem och beställ tid för egen del och berätta för din man att du ska gå på möte där. Smyg inte med detta. Inled den långa och svåra resan att få hjälp till er båda. Du kan inte skilja dig från en man som är ditt barns pappa oavsett om ni lever ihop eller inte. 

Kommentar från Guest 
Ni säger ju att man inte ska dricka framför barnen men hur är de när dom sover då? Är de okej att ta en öl då?
Louise Hallin: 
Hej Guest, se till att inte alla vuxna hemma dricker samtidigt. Om det händer ngt, barnen kan bli sjuka osv så är det inte kul att få skarpa blickar från jourhavande Dr om att man luktar vin tex. 

Tack för nu ses snart i rutan
/Louise Hallin

Vill du prata mer om saken?

ACA, Adult children av alcoholics

Al-Anon (och Alateen

IOGT-NTO har alkoholrådgivning på telefon eller e-post.

Den som tycker att julen är jobbig kan följa med UNF till franska alperna och åka skidor i stället för att fira hemma. 

Junis rapport 

Drugsmart är CAN:s webbplats för ungdomar där du kan få svar på frågor samt hitta kontaktuppgifter till stödgrupper.

Maskrosbarn är en ideell förening som ger stöd till ungdomar.

Stiftelsen Trygga Barnen

Källa: Accent

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   HSP

   Bild: Johnér

   Är du högkänslig? Så vet du – och så påverkas din hälsa

   INRE HÄLSA Känner du ibland att du måste gå och lägga dig i ett mörkt rum efter en dag full av intryck på stan? Då finns risken att du är högkänslig – eller chansen, beroende på hur du ser det.

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.