Skolfotografering kan skapa utseendehets bland barn och ungdomar Bild: Mostphotos

Hillevi Wahl: Skolfoton skapar bara stress – våga vägra i år!

”Skolkatalogerna har urartat till en slags modellkatalog”

Kläder, frisyrer, smink, utseendehets och dyra kostnader. Så här års är det många skolbarn och ungdomar som väntar på att ta det årliga skolfotot. Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl har fått nog av skolfotograferingar och allt vad det innebär. Håller du med?

Publicerad 2017-08-29 | Hillevi Wahl

Det är likadant vartenda år. När årets skolfoton ska tas, så blir det hysteri. Kring kläder och frisyrer och små väskor och smink och glitterskor och extra allt. En del föräldrar har pimpat sina småbarn så de knappt kan röra sig för allt bling-bling. Andra barn bryter ihop redan i entrén. De har glömt något de skulle ha på sig just i dag. Hårbandet. Det livsviktiga.

Många lite äldre barn är sjuka just den dagen. Varje år. För de klarar inte av utseendestressen. Tänk om någon sitter och skrattar åt dig sedan, för att du ser fel ut? Skolkatalogerna har urartat till en slags modellkatalog. Tänk om de väljer en bild där du står i fel vinkel! Det är ju bara en chans på hela året att få det rätt! Eller?

”Stressigt och dyrt ”

Tar vi inte redan en miljon bilder på våra barn varje år? Roliga bilder, fina bilder, avslappnade bilder, festliga bilder och bilder som verkligen fångar våra barns själ. Kidsen får hur många chanser som helst att visa sitt rätta fotogeniska jag för sina föräldrar och släktingar.

Varför ska vi ägna viktig skoltid och pedagogernas kraft åt att ta de här märkliga, dyra omoderna bilderna varje år? För hur erbarmligt dåliga de där skolfotografierna än är, så kommer sedan nästa stress och hets som ett brev på posten. När bilderna ska betalas. 800 spänn! Skojar ni? Vi har tre barn. Det blir tvåtusenfyrahundra kronor! För bilder vi egentligen inte vill ha. För bilder som barnen inte heller är nöjda med. Men vi säger att de är fina. Så himla dumt, egentligen. Och ännu dummare är det att vi faktiskt betalar för fotografierna. Varje år. Det känns taskigt mot ungarna om de ska tvingas vara de enda i klassen som inte får några skolfoton i år. Grupptrycket har blivit för starkt. Jag är en svag människa.

”Okej då – jag köper skolkatalogen”

Men det behöver inte vara så här. Tänk om vi bestämde oss för att göra tvärtom. Vågade vägra skolfoto. Är vi tillräckligt många kanske vi kan få stopp på spektaklet. Om barnen är med på det. Jag frågade 14-åringen:
”Det är lugnt för mig. Jag vill egentligen hellre ha bilder på mina kompisar från när vi är utomhus, på rasterna, när vi är mer naturliga. De bilderna kan vi ta själva.”
Bra.
Jag frågade 12-åringen: ”Ja, jag hoppar gärna över skolfotograferingen.” Det här gick ju nästan för lätt.
Nu frågade jag 9-åringen. ”Okej. Men hur ska du veta vad barnen heter, mamma, om du inte får fusktitta på våra klassfoton?”
Busted! Okej då, jag kanske köper skolkatalogen. Det är trots en himla massa klasskompisar att hålla reda på till tre barn. Men vi skippar de individuella i år. Herregud vad skönt!

Texten ovan är en krönika som speglar vår skribents åsikter.

För eller mot?
Vad tycker du om skolfotografering?
0%
0%
0%