ge dig själv en självmedkänsla-julkalender i jul tycker Hillevi Wahl Bild: Pixabay, press.

Gör en självkänsla- kalender till dig själv!

”Självkänsla är vad man är – inte vad man gör”

Vad måste vi göra för att duga? Sanningen är att vi duger alldeles utmärkt som vi är. Vi är alla, var och en av oss, satta till den här jorden med ett unikt livssyfte, skriver Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl som uppmanar alla att så här inför jul göra sin egen självkänsla-julkalender.

Publicerad 2016-11-30 | Hillevi Wahl

Jag sträckläste Mia Törnbloms böcker i somras. Och blev lite lycklig. För de där böckerna är så lättlästa och hand-on. Det fanns en speciellt bra och fin ungdomsbok som heter ”Du äger”. Den förklarar för barn och unga hur självkänsla funkar, att det inte är något man föds med utan något som man tränar upp. Och det är verkligen aldrig för sent att börja öva. När min 13-åring läste boken – och älskade den, hurra! – så började vi göra en övning med hela familjen på kvällarna.

”Säg tre bra saker du har gjort i dag?”

”Jag har gjort mina läxor. Jag har gått ut med hunden. Och jag har hjälpt en kompis.” sa 13-åringen.

Bra, sa jag och kollade på sidan 43 där man ska koppla varje grej till något man är. För det är just det som är självkänsla – något man är, inte gör.

”Då är du ambitiös, omtänksam och hjälpsam”, sa jag.

Han lyste upp som en sol. Varje gång. Det var så himla skönt att vara alla de där grejerna. Att får höra det rentav. Många gånger om. För så är det ju med ordens makt. Allting som upprepas tillräckligt ofta blir sant. Vi har gjort likadant med alla barnen och mig och min man. Men allra viktigast har jag ändå känt att det var för 13-åringen. Det är i den skälvande åldern de behöver självkänsla mest.

"Du duger som du är"

Jag tror vi behöver öva lite på det här, allihop. Vi har blivit itutade att tro vi måste prestera för att bli älskade. Och vi har så lätt att hänga upp oss på allt som blev fel, eller allt vi inte är. Vi jämför oss med miljoner andra på internet och hur vi än vänder oss så finns det alltid de som springer fortare, har smalare midja, ett mer välstädat, organiserat hem, lagar bättre ekologisk mat, reser på lyxigare familjeresor eller bara råkar bli geniförklarade innan de hunnit fylla 20.

Och då kanske vi sitter här, i vår slitna morgonrock medan dammet yr runt fötterna och funderar på vad vi ska bli när vi blir stora. Och vad vi måste göra för att duga.

Sanningen är att vi duger alldeles utmärkt som vi är. Vi är alla, var och en av oss, satta till den här jorden med ett unikt livssyfte, Det är min absoluta övertygelse. Vad det är, vet bara du. Och om du inte vet kan du tänka så här: Tänk dig att du står vid din egen dödsbädd. (Ja, jag vet. Det kanske inte är världens roligaste tanke, men jobba med mig här). Du har levt ett ganska långt liv och nu är det dags att ta farväl. Vänd dig om och titta tillbaka på ditt liv, som om det vore en bred autostrada du har framför dig. Fråga dig själv: ”Vad vill jag att mitt liv ska ha handlat om?” I stora drag. Inte på detaljnivå - utan i stora drag.

Där. Exakt där är ditt livssyfte. För när man vet det, vad man vill att ens liv ska ha handlat om när man en gång dör, då är det mycket lättare att välja bort allt det där andra. Som andra tycker att man borde göra eller vara, eller bruset från facebook eller instagram eller vad det nu är som stör. Och nu när du vet det, och vem du egentligen är, så skulle jag vilja att du gjorde en helt egen julkalender till dig själv. Med 24 luckor. Och i varje lucka ska det stå en bra grej som du har gjort – och som du är. Jag lovar att den kommer att göra skillnad.

PS. Ibland kan det vara svårt att komma på bra saker om sig själv. Här är en lista på positiva egenskaper som du kan använda. Den finns i Mia Törnbloms bok ”Du äger”:

Ambitiös

Avspänd

Balanserad, Berömmande, Beslutsam, Busig

Cool

Delaktig, Driftig, Drömmande, Duktig

Effektiv, Eftertänksam, Empatisk, Energisk, Engagerande, Entusiastisk

Finurlig, Flexibel, Fri, Fördomsfri, Förlåtande, Förstående

Generös, Genialisk, Glad

Handlingskraftig, Harmonisk, Hjälpsam, Hoppingivande, Händig, Hänsynsfull Impulsiv, Initiativrik, Intressserad

Klok, Koncentrerad, Kreativ, Kul, Kunnig, Känslig, Kärleksfull

Lugn, Lyhörd, Lysande, Lyssnande, Lojal

Modig, Mogen, Motiverad, Mysig, Mänsklig

Noggrann, Nyfiken, Nöjd

Omtänksam, Optimistisk, Orädd, Osjälvisk

Pedagogisk, Personlig, Positiv, Proffsig, Påhittig, Pålitlig

Respektfull, Rättvis

Seriös , Skojig, Skön, Självständig, Självsäker, Smart, Snäll, Spontan, Stabil Stark, Stöttande, Sårbar

Tillgiven, Tolerant, Trevlig, Trygg, Tuff