Släng ut det gamla – ge plats för det nya Bild: Johnér

Släng ut det gamla – ge plats för det nya

Passa på att städa ut en massa annat när du städar bort julpyntet. Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl förklarar hur.

Publicerad 2017-01-02 | Hillevi Wahl

Gott nytt år, på er, kära läsare. Vilka nyårslöften hade ni? Mina hittade jag på en instagrambild och de var så här:

 • Mer roligheter
 • Fler äventyr
 • Mer sömn
 • Fler skratt
 • Mindre negativitet
 • Mindre stress
 • Mer kreativitet och mer kärlek

Jag är redo. Men är du? Har du plats för det nya? Eller är det redan proppfullt med annat?
Snart ska julen ut. Granen, julpyntet och allt det andra. Trettondag Knut då ska julen ut, heter det. Men det finns ingen lag på det. Så på nyårsafton fick hela min härliga familj ett ryck och röjde undan julen och allt det som vi inte längre behövde. Det tog några timmar och blev lite svettigt – men herregud så skönt det var när det var klart.

Nu finns det plats för det nya, roliga, avstressande.

Tre tips som ger utrymme

Här är mina tre bästa januaritips för att skapa plats för det nya:

 1. Sälj böckerna. Jag älskar böcker. Men varför inte dela med sig av läsglädjen?
  Redan i december insåg vi att barnens fantastiska böcker, som kanske bara blir lästa en gång, bara stod i bokhyllan och tog plats. Vi beslutade gemensamt att sälja av allt de inte längre läste till skolans facebookloppis (vi föräldrar har en grupp på facebook där vi säljer bland annat kläder, leksaker och sportutrustning till varandra på skolan). Vi tog tio kronor per bok, för att alla skulle ha råd. Och haleluja, barnen fick 1200 kronor att dela på – och köpa julklappar för.
 2. Rensa ut gamla kläder. Har du inte använt plagget på ett år, så kommer du förmodligen inte att använda det 2017 heller. Ge bort, sälj eller kasta! Även om ditt nyårslöfte är att gå ner i vikt, så kommer du att vilja ha nya, roliga kläder allt eftersom. Tro mig.
 3. Rensa på din egen hårddisk. Och då menar jag inte datorn, utan den du har i huvudet. Vi får 34 GB information varje dag, som hjärnan måste hantera. Trettiofyra gigabyte! Det är nästan omöjligt mycket. Om du lade in det på din laptop skulle den krascha efter sex dagar.
  Du kan tycka att du ”slappnar av” med facebook och sociala medier. Men det tycker inte din hjärna.
  Logga ut ett par timmar varje dag. Logga ut ett par heldygn i månaden. Du stressar garanterat av – och gör plats i huvudet till roligheter, äventyr, sömn, skratt, kreativitet och kärlek.

Börja det här året med att ge dig tid. Tid att fylla hjärnan med dina egna tankar och sådant du längtar efter. Äg din tid. Äg ditt liv. Gör fysisk plats i garderoben, i bokhyllan och på ditt skrivbord. Släng ut allt det gamla med julpyntet – och ja, det är helt okej att göra det redan i dag.