Nyårslöften Bild: Johnér

Lyckoexperten: Så håller du dina nyårslöften

Tänk inte: ”Jag ska gå ner i vikt”

Har du svårt att hålla dina nyårslöften? Det är du inte ensam om. Här tipsar lyckoexperten Tina Löfström om vilken typ av löften du ska hålla – och skippa.

Publicerad 2016-12-20 | Senast ändrad 2017-12-13 | Tina Löfström

Nytt år, nystart, nya möjligheter. Nyåret skapar känslan av att vi kan tvätta av oss det gamla och gå in i en ny tid – där allt är möjligt. På sidan Statistic Brain listas förra årets vanligaste nyårslöften (i USA) och topp 10 såg ut såhär:

1. Gå ner i vikt

2. Bli organiserad

3. Spendera mindre, spara mer

4. Njuta av livet till fullo

5. Fortsätta vara tränad och hälsosam

6. Lära sig något spännande

7. Sluta röka

8. Hjälpa andra med deras drömmar

9. Bli kär

10. Spendera mer tid med familjen

Prestationsmål svåra att hålla

På samma sida hittar man också statistik om att endast 8 procent av nyårslöftena uppfylls. Anledningen till detta är oklar, men tack vare målforskningen så kan vi ändå resonera kring varför.

Det vi vet idag är nämligen att mål som är så kallade prestationsmål har mindre chans att lyckas än de mål som är inlärningsmål. Prestationsmål är mål med fokus på slutresultatet. I listan är nästan alla mål prestationsmål, alltså mål där slutresultatet är det enda som räknas. ”Att gå ner i vikt” är alltså ett prestationsmål efter som att målet fokuserar på det färdiga resultatet (viktnedgången) istället för resan dit.

Problemet med prestationsmål är att vi tenderar att bara se slutresultatet och glömmer bort resan dit. Alla som försökt att gå ner i vikt någon gång vet att resan tid är lång och krävande för både kropp och psyke. Att då på fikastunden på jobbet, när kollegan bjussar på nybakade kanelbullar, enbart ha målet ”jag ska gå ner i vikt” som motiverar en att låta bli bullen kommer i längden att bli ohållbart. Därför är inlärningsmål bättre.

Inlärningsmål ger nya perspektiv

Inlärningsmål är sådana mål där vägen på målresan är det som räknas -att vi lär oss under resans gång. Om vi ändrar prestationsmålet ”Gå ner i vikt” till ett inlärningsmål skulle det kunna se ut såhär: ”Jag vill lära mig om vad som är hälsosamt för kroppen och vad min kropp mår bra av”. Vi tar alltså fokus från prestationen (viktnedgången) och fokuserar istället på vad vi kan lära oss. Det häftiga med inlärningsmål är att när vi lär oss nya saker, så skiftar vi fokus och växer som människor.

Om vi har målet att lära oss vad som är hälsosamt för kroppen och har detta i åtanke när kollegan bjuder på bullar – är det enklare att tacka nej eftersom att den kunskap vi skaffat oss sätter bullen i ett större perspektiv. Hur påverkar bullen kroppen? Vad kommer att hända i min kropp när jag äter den? Hur kommer känslan av njutning som kommer direkt stå emot den långsiktiga påverkan som bullen får?

Med inlärningsmål skaffar vi oss kunskap och kunskap ger perspektiv. Att det sedan resulterar i viktnedgång är då bara en bonus – för det var resan dit som spelade roll, inte resultatet.