Bild: Johnér

Fler än hälften drabbas av söndagsångest

Psykologens bästa knep för att slippa oron

Vi känner alla till den, men vi har inte vetat mycket om den – förrän nu.
Sex av tio svenskar lider av söndagsångest, men den är mindre vanlig i Norrland, visar en ny undersökning från Novus.

Publicerad 2015-04-20 | Senast ändrad 2016-11-11 | Vardagspuls

Är du ung, högutbildad och bor i södra Sverige? Då är risken stor att du drabbas av återkommande söndagsångest.
Det är den där sinnesstämningen när helgen börjar röra sig mot sitt slut, och humöret dyker. Känslor av stress, ångest, oro eller rent av panik dyker upp. Det kan påverka sömnen, och många blir mer lättretliga.
För första gången har den svenska söndagsångesten undersökts på djupet. Novus har i samarbete med Nackademin frågat ut drygt 1 000 svenskar. Resultatet: tre av tio upplever den återkommande och mer än hälften av alla vuxna svenskar har någon gång haft perioder med söndagsångest.

– Det är en extremt hög siffra och därför är det viktigt att vi pratar om det. Det är vanligt att människor som mår dåligt känner sig ensamma i det, trots att de nästan aldrig är det, säger psykologen Jenny Rickardsson, som analyserat resultatet från undersökningen.

Stora skillnader i landet

Undersökningen visar också på stora skillnader, bland annat mellan olika delar av landet. Personer som bor i Norrland har till exempel i mindre utsträckning söndagsångest än människor i övriga Sverige.
– Jag kan bara spekulera i varför det ser ut så. Kanske är det på grund av ett lägre tempo än i storstadsregionerna eller en annan inställning i vardagen. Det är spännande att norrlänningarna enligt svaren är mindre stressade och mer nöjda med sina jobb – samtidigt som de känner mer deppighet över att helgen är över än genomsnittet, säger Jenny Rickardsson.

Fler unga drabbas

Dessutom lider unga av söndagsångest i större utsträckning än äldre. Nära hälften av de svarande i åldrarna 18 till 29 år uppger att de har återkommande söndagsångest och hela 78 procent har någon gång i livet upplevt det.

– Psykisk ohälsa ökar bland unga vuxna och väldigt många upplever att söndagar är extra jobbiga. Jag tror att det har att göra med den stora arbetslösheten och osäkerheten på arbetsmarknaden, som i stor utsträckning drabbar unga, säger Jenny Rickardsson.

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

De vanligaste orsakerna till söndagsångest är enligt undersökningen oro inför den kommande veckan, prestationsångest, stress och missnöjdhet med jobbet.

Läs hela rapporten på sondagsangest.se.

Experten: Så lindrar du din söndagsångest

 • Finn felet – och förändra. Söndagsångest kan orsakas av omständigheter som du kanske vill förändra. Är det någonting du är missnöjd med i din livssituation? Att göra något man tycker är meningsfullt på jobbet är viktigt för välmåendet.
 • Skaffa en sömnrutin. Kliv upp tidigt på söndagar, varva ned tidigt på kvällen och lägg dig i rimlig tid. Om du har svårt att sova – kom ihåg att de flesta klarar sig fint även om de sover uselt en natt eller två.
 • Spring dig fri. Att motionera frigör må bra-hormonet endorfin som hjälper din hjärna och kropp att klara av psykiska påfrestningar bättre.
 • Gör något roligt – även om det känns tråkigt. Det är vanligt att man drar sig undan och slutar göra sådant man egentligen gillar när man får söndagsångest. Gör tvärtom!
 • Berätta för någon. Att dra sig undan eller låtsas som ingenting fungerar ofta dåligt. Delar du med dig av dina funderingar till andra kan du ofta få nya sätt att se på saken.
 • Sök professionell hjälp. Om du har stora problem med ångest eller nedstämdhet sök dig till din närmaste vårdcentral där du kan få hjälp av en psykolog för behandling.

Källa: Jenny Rickardsson, psykolog och expert på kognitiv beteendeterapi.

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   HSP

   Bild: Johnér

   Är du högkänslig? Så vet du – och så påverkas din hälsa

   INRE HÄLSA Känner du ibland att du måste gå och lägga dig i ett mörkt rum efter en dag full av intryck på stan? Då finns risken att du är högkänslig – eller chansen, beroende på hur du ser det.

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.