Har du svårt att ta dig upp ur sängen på söndagmorgnarna? Bild: Johnér

Fler än hälften drabbas av söndagsångest

Psykologens bästa knep för att slippa oron

Vi känner alla till den, men vi har inte vetat mycket om den – förrän nu.
Sex av tio svenskar lider av söndagsångest, men den är mindre vanlig i Norrland, visar en ny undersökning från Novus.

Publicerad 2015-04-20 | Senast ändrad 2016-11-11 | Vardagspuls

Är du ung, högutbildad och bor i södra Sverige? Då är risken stor att du drabbas av återkommande söndagsångest.
Det är den där sinnesstämningen när helgen börjar röra sig mot sitt slut, och humöret dyker. Känslor av stress, ångest, oro eller rent av panik dyker upp. Det kan påverka sömnen, och många blir mer lättretliga.
För första gången har den svenska söndagsångesten undersökts på djupet. Novus har i samarbete med Nackademin frågat ut drygt 1 000 svenskar. Resultatet: tre av tio upplever den återkommande och mer än hälften av alla vuxna svenskar har någon gång haft perioder med söndagsångest.

– Det är en extremt hög siffra och därför är det viktigt att vi pratar om det. Det är vanligt att människor som mår dåligt känner sig ensamma i det, trots att de nästan aldrig är det, säger psykologen Jenny Rickardsson, som analyserat resultatet från undersökningen.

Stora skillnader i landet

Undersökningen visar också på stora skillnader, bland annat mellan olika delar av landet. Personer som bor i Norrland har till exempel i mindre utsträckning söndagsångest än människor i övriga Sverige.
– Jag kan bara spekulera i varför det ser ut så. Kanske är det på grund av ett lägre tempo än i storstadsregionerna eller en annan inställning i vardagen. Det är spännande att norrlänningarna enligt svaren är mindre stressade och mer nöjda med sina jobb – samtidigt som de känner mer deppighet över att helgen är över än genomsnittet, säger Jenny Rickardsson.

Fler unga drabbas

Dessutom lider unga av söndagsångest i större utsträckning än äldre. Nära hälften av de svarande i åldrarna 18 till 29 år uppger att de har återkommande söndagsångest och hela 78 procent har någon gång i livet upplevt det.

– Psykisk ohälsa ökar bland unga vuxna och väldigt många upplever att söndagar är extra jobbiga. Jag tror att det har att göra med den stora arbetslösheten och osäkerheten på arbetsmarknaden, som i stor utsträckning drabbar unga, säger Jenny Rickardsson.

Överläkaren: Det här är bästa träningen mot stress

De vanligaste orsakerna till söndagsångest är enligt undersökningen oro inför den kommande veckan, prestationsångest, stress och missnöjdhet med jobbet.

Läs hela rapporten på sondagsangest.se.

Experten: Så lindrar du din söndagsångest

  • Finn felet – och förändra. Söndagsångest kan orsakas av omständigheter som du kanske vill förändra. Är det någonting du är missnöjd med i din livssituation? Att göra något man tycker är meningsfullt på jobbet är viktigt för välmåendet.
  • Skaffa en sömnrutin. Kliv upp tidigt på söndagar, varva ned tidigt på kvällen och lägg dig i rimlig tid. Om du har svårt att sova – kom ihåg att de flesta klarar sig fint även om de sover uselt en natt eller två.
  • Spring dig fri. Att motionera frigör må bra-hormonet endorfin som hjälper din hjärna och kropp att klara av psykiska påfrestningar bättre.
  • Gör något roligt – även om det känns tråkigt. Det är vanligt att man drar sig undan och slutar göra sådant man egentligen gillar när man får söndagsångest. Gör tvärtom!
  • Berätta för någon. Att dra sig undan eller låtsas som ingenting fungerar ofta dåligt. Delar du med dig av dina funderingar till andra kan du ofta få nya sätt att se på saken.
  • Sök professionell hjälp. Om du har stora problem med ångest eller nedstämdhet sök dig till din närmaste vårdcentral där du kan få hjälp av en psykolog för behandling.

Källa: Jenny Rickardsson, psykolog och expert på kognitiv beteendeterapi.