Bild: Michael Spingler, Todd Williamson/TT

Stjärnorna: Därför älskar vi att åldras

9 röster om vinsterna med att mogna

Att säga att Hollywood är åldersfixerat är en underdrift. Särskilt hårt bedöms kvinnorna framför kameralinsen.
Men här är stjärnorna som hittar stora fördelar med att åldras – och har underbara skäl till det.

Publicerad 2015-05-19 | Vardagspuls

”Jag mår bättre nu än vad jag någonsin har mått. Jag tittar på bilder av mig själv när jag var yngre och tänker ”Gud, jag var så vacker där, men jag tyckte inte det då” eller rentav ”Wow, jag ser så mycket bättre ut nu. Jag var så en sådan tönt och jag kan se på bilderna hur osäker jag var, jag försökte vara något som jag inte var, men på den tiden trodde jag att jag var cool."
Elle MacPherson, modell, 51, till The Telegraph

"Jag tar hand om mig själv. Jag är i bra form. Jag kan visa min röv när jag är 56, eller 66, eller 76. Jag har förtjänat det."
Madonna, 56, artist, till Rolling Stone

”Det finns ett talesätt att med åldern ser du ut på utsidan som du är på insidan. /…/ Om du är en person som ler ofta, så kommer du få fler glädjerynkor. Dina rynkor speglar den väg du har valt, det är som kartan över ditt liv”
och
”På ett sätt känner jag mig vackrare än jag någonsin har gjort eftersom jag har ett tillfredsställande liv, mina barn och barnbarn är min stora stolthet, likväl som vad jag har skapat i mitt yrkesliv. /…/ Jag kan inte låtsas att jag är yngre än jag är, men jag har levt mitt liv så fullt ut att det känns som att jag har levt två gånger."
Diane von Furstenberg, 68, designer, i sin självbiografi ”The woman I wanted to be"

”Det bästa tankesättet för att hantera åldrandet är följande: Vad är alternativet? Jo, alternativet är, så klart, att dö. Så i jämförelse är jag glad att hamna i klimakteriet, jag tar det.”
Whoopi Goldberg, 59, skådespelerska, till New Jersey Monthly

 

”När jag fyllde 30 insåg jag att jag inte måste behaga alla. Jag kunde faktiskt njuta av livet, och det är väldigt positivt.”
Charlize Theron, 39, skådespelerska, till W magazine

”Jag har haft roligare efter 40 än jag någonsin kan minnas att jag haft tidigare. Det gäller både jobbet och hur jag mår i kroppen och i sinnet.”
Jennifer Aniston, 46, skådespelerska, till Harper’s Bazaar

Skådespelerskan Julia Roberts, 47, har sagt till You magazine att hon "kanske tog en risk” med Hollywood-mått mätt när hon valde att inte göra ett ansiktslyft.
”Men jag har sagt till Lancome att jag vill bli en åldrande modell - så de måste behålla mig tills jag åtminstone är över 50” sa hon, med tillägget:
”Nu för tiden tar jag inte saker och ting så allvarligt. Det är lycka.”

”Vid 50 års ålder kommer en underbar självkännedom. Du försöker inte vara någon annan, eller göra om ditt liv. Du tänker: det här är jag. Det här är vad jag har gått igenom, och jag vet vem jag är nu."
Kim Cattrall, 58, skådespelerska, till Good housekeeping

”Jag har faktiskt bättre sex nu när jag är äldre – vilket är en väldigt grundläggande sak. Nu vet jag hur jag ska köra fordonet, om du förstår vad jag menar."
Lauren Hutton, 71, till Artisan News

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   HSP

   Bild: Johnér

   Är du högkänslig? Så vet du – och så påverkas din hälsa

   INRE HÄLSA Känner du ibland att du måste gå och lägga dig i ett mörkt rum efter en dag full av intryck på stan? Då finns risken att du är högkänslig – eller chansen, beroende på hur du ser det.

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.