En studie visar att personer med depression blev bättre av bildterapi Bild: Mostphotos

Ny studie: Svår depression kan lindras med bildterapi

Förbättrad sömn och mindre oroskänslor

Avslappningsövningar, kritor och vattenfärger. Det var vad som behövdes för att patienter med medelsvår eller svår depression skulle må bättre. Det visar forskning från Sahlgrenska Akademin.

Publicerad 2017-10-05 | Vardagspuls

Bildterapi kan vara ett sätt att lindra depression, det visar en ny avhandling från Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

I studien fick 43 patienter med svår eller medelsvår depression genomgå tio behandlingar med individuell bildterapi. Varje session började med att patienterna fick göra en avslappningsövning, därefter var det dags att plocka fram kritor och vattenfärger och börja skapa utifrån ett bestämt upplägg och tema. Utöver bildterapi fick patienterna medicinering, kognitiv beteendeterapi, psykodynamisk terapi och fysisk terapi.

I studien ingick även en kontrollgrupp på 36 personer som inte fick någon bildterapi men som hade samma sjukdomsbild.

Förbättrad sömn och mindre oro

Bildterapin skulle visa sig ge positiva resultat. Efter att patienterna fått tio timslånga behandlingar hade deras tillstånd förbättrats med i snitt närmare fem steg på en skattningsskala som används vid depressionssjukdom, skriver Sahlgrenska Akademin i ett pressmeddelande.

Patienterna upplevde att sömnen förbättrades, oroskänslorna blev mindre, initiativförmågan förbättrades och det känslomässiga engagemanget ökade. Vissa av patienterna kunde återgå till sitt arbete.

Hos kontrollgruppen kunde ingen förbättring av depressionen säkerställas.

Stimulerar hjärnan

Christina Blomdahl som skrivit avhandlingen menar att man kan dra slutsatsen att det var bildterapin som gjorde att patienterna mådde bättre.

– Även de personer som inte upplevde någon direkt nytta med behandlingen hade förbättrats. Att måla bilder utifrån teman och samtala om bilderna med terapeuten bidrar till självreflektion och stimulans av hjärnan som sker utanför det medvetna, säger Christina Blomdahl i pressmeddelandet. 

Hennes förhoppning är att bildterapin återinförs i vården.