Hillevi Wahl drömmer om en enkel jul Bild: Johnér, Hillevi Wahl

Hillevi Wahl: Tagga ner och förenkla julen

Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl har bestämt sig för att den kommande julen ska bli den bästa någonsin. Men hur? Jo, genom att göra det så enkelt som möjligt för sig.

Publicerad 2016-11-15 | Hillevi Wahl

Har du också börjat stressa inför julen? Det är två månader kvar och hur ska man hinna med allt? Jag får ett tryck över bröstet bara jag tänker på alla pepparkaksbak, luciadagar med skrynkliga, alltför små linnen (jag blir lika förvånad över hur mycket barnen växt varje år), julavslutningar och glöggpartyn för att inte tala om alla julklappar som alla förväntar sig få av mig.

Men i veckan läste jag Karin Björkegren Jones utmärkta bok ”Ett stressfritt liv” (Norstedts förlag) och blev helt lugn. Det var som om all julstress bara rann av mig. Det där lugnet infann sig i exakt samma sekund som jag läste det här: ”Städa ur livet, radera kontakter i telefonen som inte ger glädje och energi, töm datorn på gamla mappar, städa garaget och källaren. Det viktigaste ordet för mig är förenkla, förenkla, förenkla. Gör enkla måltider, enkla julfiranden, enkla semestrar. Ju mer man drar på sig, desto sämre blir det. Om man har en grundläggande anspråkslös inställning till livet och kan se tjusningen i att bara få äta tillsammans, att solen skiner och att jag har pengar att äta mig mätt så försvinner mycket stress.” De kloka orden kommer från gästskribenten Agneta Nyholm Winqvist. Jag kände hur axlarna åker ner från öronen och andningen blev normal igen. ”Ja, precis sådär är det ju!”, ville jag ropa. ”Exakt så”. När jag var ung sålde jag allt jag ägde och reste jorden runt. Varv efter varv. Jag reste med lätt packning och det var så befriande härligt. Det fanns inget som tyngde ner, fjättrade. Allt jag behövde i livet fick plats i en ryggsäck. Samma erfarenhet gjorde en väninna till mig i yngre medelåldern. Hon låg i separation och bodde ett tag i andra hand. Jag minns hur förvånad hon såg ut när hon tittade på mig och utbrast: ”Och vet du, Hillevi, jag har insett hur lite jag egentligen behöver av alla de där prylarna vi har samlat på oss. Bara jag har min vattenkokare så jag kan koka mitt kaffe på morgonen, så är jag mer än nöjd.”

Ibland ska det till en livskris för att man ska fatta det där. Fatta att ju mer saker vi har, desto mer energi och kraft måste vi lägga på dem. Prylar går sönder, krånglar, trasslar, tar plats, tar tid och kostar. Ju mer de kostar desto mer måste vi jobba för att kunna köpa dem och laga dem. Och ju mer vi jobbar desto mindre tid finns för att umgås med våra barn och dem vi älskar. Och ju mindre tid vi ägnar till våra barn, desto mer prylar behöver de för att fylla tomrummet. Det är som ett evigt moment 22. Det är bara att inse, våra barn kommer ändå aldrig att bli helt nöjda. Så vi kan lika gärna säga stopp här och nu. Stopp.

Men människor då? Ska man verkligen rensa ut bland dem? Är det inte en sorts människoförakt, frågar somliga. Så här tänker jag: Bara för att någon tycker och tänker annorlunda än vad du gör så betyder inte det att man måste rensa bort den människan. Tvärtom! Det är härligt och intressant med olika åsikter. Men om någon på riktigt säger eller skriver saker som får dig att må dåligt, ibland rent fysiskt – då har du all rätt i världen att pausa den människan. Ingenting blir bättre av att du blir helt knäckt. Och det behöver inte vara för all framtid. Pausa bara.

Paus.

Det är nästan som att trycka på den där knappen på datorn. Stopp. Paus. Plötsligt blir allting helt lugnt. Och tyst. Och när allting blir lugnt och tyst kan man tänka. Tack vare Agneta Nyholm Winqvists kloka ord tänker jag nu så här: ”Vi tar en lugn jul. Vi stannar hemma. Vi äter bara det vi tycker om. Köttbullar en dag. Skinka en annan. Sill en tredje. Jag kan fortsätta springa mitt winterrunstreak för att få egentid. Vi kan baka om barnen vill. Annars struntar vi i det. Och sedan bjuder vi hit svärmor. Då blir det ingen stress med jultrafik, bara en sådan grej! Gud, så skönt! Det här kommer att bli den bästa julen ever.”