Ta till vara på varje dag och gör saker du mår bra av Bild: Pixabay

Lyckoexperten: Så får du varje dag i livet att räknas

”Fråga dig själv vad som är viktigt och varför”

Vi lever i genomsnitt 29 000 dagar. Av dessa 29 000 dagar går ca. en tredjedel bort på sömn. Dessutom har de flesta av oss redan hunnit avverka en hel del av våra dagar, då vi redan är en bra bit in på vår livsresa. Jag är inne på min 10 403 dag, vilket lämnar ca. 12 000 dagar (med sömndagarna borträknade).

Publicerad 2016-09-30 | Tina Löfström

När man tänker på livet i antal år blir det så abstrakt, men om vi pratar dagar så blir det så tydligt att vi behöver ta ansvar för att göra det bästa av den tid vi har här på jorden. Jag tänker ofta på detta. Då och då ställer jag mig frågan: ”Vad vill jag att det ska stå på min gravsten när jag dör?”. Det är inte en lätt fråga. Den är tung och svårt och djup. Men den väcker något i mig som får mig att verkligen fundera på vad som känns viktigt i mitt liv.

”Här vilar hon med det stora huset och alla pengarna”. Nä. Så vill jag verkligen inte att det ska stå. Att då spendera ett helt liv att jaga en framgång som mäts i materiella saker – vad är meningen i det?

”Här vilar hon som jobbade som en tok – men aldrig hade tid för oss i familjen”. Hua… Men ändå så är det verkligheten för många. Man tänker att man har tid sen. Senare. ”DÅ ska jag hinna umgås med nära och kära. Jag ska bara…”.

Det finns många olika varianter på vad det skulle kunna stå. Men varje gång jag tänker på det, så landar jag i nästintill samma svar. Jag vill att mina nära ska minnas mig som en som givit av livet. En som gjort gott för andra och som levt ett rikt liv med mycket glädje och mycket mening.

Men vad är då ett rikt liv? Vad betyder det egentligen. Det finns det inget svar på – annat än djupt inom oss själva. Alla har vi olika definitioner av vad det betyder. Därför är det så viktigt att stanna upp och lyssna. Vi behöver ifrågasätta de värderingar och livsmål vi lever med varje dag. Vi behöver stanna upp och ta oss en redig titt på dem. Och vi behöver fundera på om det är våra värderingar och mål, eller sådana vi ärvt. Av familjen. Av samhället. Av kompisgänget. Av de allra närmsta.

Vad är viktigt för mig och varför?

29 000 dagar. Det är allt vi har. OM inget händer på vägen. Därför vågar jag inte vänta. Jag vågar inte skjuta upp livet till imorgon och halv-leva idag. För jag vill att alla mina 29 000 dagar ska räknas. Jag vill veta att jag gör allt vad jag kan för att leva det liv jag fått fullt ut. På det sätt som jag själv valt och som skänker mig och min omgivning lycka.