Bild: Pixabay

Lyckoexperten: Så får du varje dag i livet att räknas

”Fråga dig själv vad som är viktigt och varför”

Vi lever i genomsnitt 29 000 dagar. Av dessa 29 000 dagar går ca. en tredjedel bort på sömn. Dessutom har de flesta av oss redan hunnit avverka en hel del av våra dagar, då vi redan är en bra bit in på vår livsresa. Jag är inne på min 10 403 dag, vilket lämnar ca. 12 000 dagar (med sömndagarna borträknade).

Publicerad 2016-09-30 | Tina Löfström

När man tänker på livet i antal år blir det så abstrakt, men om vi pratar dagar så blir det så tydligt att vi behöver ta ansvar för att göra det bästa av den tid vi har här på jorden. Jag tänker ofta på detta. Då och då ställer jag mig frågan: ”Vad vill jag att det ska stå på min gravsten när jag dör?”. Det är inte en lätt fråga. Den är tung och svårt och djup. Men den väcker något i mig som får mig att verkligen fundera på vad som känns viktigt i mitt liv.

”Här vilar hon med det stora huset och alla pengarna”. Nä. Så vill jag verkligen inte att det ska stå. Att då spendera ett helt liv att jaga en framgång som mäts i materiella saker – vad är meningen i det?

”Här vilar hon som jobbade som en tok – men aldrig hade tid för oss i familjen”. Hua… Men ändå så är det verkligheten för många. Man tänker att man har tid sen. Senare. ”DÅ ska jag hinna umgås med nära och kära. Jag ska bara…”.

Det finns många olika varianter på vad det skulle kunna stå. Men varje gång jag tänker på det, så landar jag i nästintill samma svar. Jag vill att mina nära ska minnas mig som en som givit av livet. En som gjort gott för andra och som levt ett rikt liv med mycket glädje och mycket mening.

Men vad är då ett rikt liv? Vad betyder det egentligen. Det finns det inget svar på – annat än djupt inom oss själva. Alla har vi olika definitioner av vad det betyder. Därför är det så viktigt att stanna upp och lyssna. Vi behöver ifrågasätta de värderingar och livsmål vi lever med varje dag. Vi behöver stanna upp och ta oss en redig titt på dem. Och vi behöver fundera på om det är våra värderingar och mål, eller sådana vi ärvt. Av familjen. Av samhället. Av kompisgänget. Av de allra närmsta.

Vad är viktigt för mig och varför?

29 000 dagar. Det är allt vi har. OM inget händer på vägen. Därför vågar jag inte vänta. Jag vågar inte skjuta upp livet till imorgon och halv-leva idag. För jag vill att alla mina 29 000 dagar ska räknas. Jag vill veta att jag gör allt vad jag kan för att leva det liv jag fått fullt ut. På det sätt som jag själv valt och som skänker mig och min omgivning lycka.

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.