Tina Löfström: Vilket minne vill du återuppleva i dag? Bild: Johnér

Vilket minne väljer du att återuppleva i dag?

Vardagspuls lyckoexpert Tina Löfström skriver om våra minnens förmåga att väcka känslor.

Publicerad 2016-10-21 | Tina Löfström

Det finns så många vackra minnen som ligger djupt lagrade i oss. Minnen från när vi lekte med bästa lekkompisen i skogen utanför förskolan. Minnen från första kärleken och allt som bubblade inom en just då. Minnet av pirret inför första skoldagen varje hösttermin. Minnet från den där festen där allt bara klaffade och kvällen var en succé.

Vi har alla ett helt bibliotek inom oss dit vi när som helst kan kliva in och botanisera. Där vi kan bläddra i de tusentals sidorna som tillsammans bildar det liv vi levt och ser tillbaka på. I biblioteket finns böcker om glädje och värme. Om musik och sång och kreativitet. Om sorg och ilska. Om allt vi varit med om. Om alla miljontals sinnesintryck och känslor som passerat i våra liv.

Våra minnen har en förmåga att plocka upp allt detta och levandegöra det igen. De kan väcka känslor till liv, som vi knappt visste att vi känt.

Som ett bibliotek

Jag satt i bilen för ett tag sedan och hade radion på medan jag körde. På radion poppade plötsligt en låt upp, som jag inte hört sedan jag gick i gymnasiet. Samtidigt som låten spelades kastades jag tillbaka in i tonåren. Tillbaka till min gymnasieskolas bildsal. Där stod jag, med en pensel i handen och målade på en canvasduk. I takt med musiken formades en kopia av Michelangelos verk ”Adams skapelse”. Men istället för ansikten var uppdraget att måla kattansikten där människoansiktena skulle vara. Just där och då hade jag en lycklig stund fylld av flow, lugn och skaparlusta.

Tillbaka i bilen. Många år senare. Där sitter jag och känner samma känslor som då, allt tack vare en låt på radion.

Minnen har en förmåga att väcka känslor om och om igen. Allt vi behöver göra är att kika in i biblioteket, plocka upp en bok och börja läsa. Och det häftiga är att de ger oss en lyckoökning oavsett om det är i nutid, där vi skapar minnet eller om vi återupplever det. Att ta ett besök i biblioteket, kan därför vara det som gör din dag lite extra lyckofylld.

Vilket minne väljer du att återuppleva idag?