Bild: Rebecca Martyn

Marika Carlsson: "Så vågar du ta plats"

Ståuppkomikern guidar dig ur blyghetszonen

Hur blir man så där modig? Att man vågar gå upp på scenen och få alla i rummet att skratta?
Här håller humorgeniet Marika Carlsson ta plats-kurs – steg för steg.

Publicerad 2015-04-15 | pernilla@vardagspuls.se

Först och främst vill populära ståuppkomikern Marika Carlsson slå fast att det faktiskt inte är något fel med att vara blyg och introvert. Den där som inte hörs och syns allra mest.
"Alla kan ju inte vara clownen som står i centrum" säger hon.
Men om du har en önskan om att ta mer plats så har hon en rad handfasta tips, både för dig som vill bli mer synlig på festen och för dig som rentav vill våga dig på rollen som ståuppkomiker.

För dig som vill ta mer plats

1. "Kom ihåg att många duktiga skådespelare är blyga privat. På scenen är man någon annan, så det kan vara jättenyttigt att testa på att spela ut och släppa sina hämningar. Det finns ju både amatörteatergrupper och improvisationsteater man kan prova på. Kanske upptäcker du nya sidor hos dig själv?"

2. "Om du är väldigt blyg och vill bli mer framåt i sociala sammanhang, ta det gradvis. Tänk "Jag ska ställa tre frågor till en person på den här festen" eller "Nästa gång någon frågar mig något på middagen ska jag svara med minst tre meningar."

3. "Var den du är och tyck om dig själv som du är. Det är viktigast. Sedan kan du utmana dig själv på olika sätt."

För dig som vill vara rolig på scen

1. "Det bästa tipset är att gå en kurs i standup. Du går den tillsammans med andra nybörjare, som är precis lika rädda som du. Standup-kurser finns runt om i Sverige, jag gick en nybörjarkurs på Dramatiska Institutet 2001. Då får du lära dig hantverket från grunden och uppträda för andra."

2. "Det du behöver är framför allt träning. Öva inför människor med samma intresse. När du gått kursen, dra ihop de andra deltagarna och turas om att vara publik, så att ni kan ge varandra feedback. Vi var fem stycken i Göteborg som träffades, skrev material och uppträdde för varandra. Det är bästa förberedelsen för att gå upp på scenen på riktigt."

3. "Det är SKITLÄSKIGT i början, det tycker alla. Jag hade en liten pepptanke, att 'jag tycker att det här är läskigt, men de som sitter i publiken tycker att det är ännu läskigare, för de vågar inte'. Lycka till och kör hårt!"

Marika Aychesh Carlsson

Ålder: 42 år.
Bor: Stockholm
Gör: Ståuppkomiker, ständigt uppbokad på scener runt om i landet. Nästa framträdande hittar du här i kalendern.

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.