Marika Carlsson komiker Bild: Rebecca Martyn

Marika Carlsson: "Så vågar du ta plats"

Ståuppkomikern guidar dig ur blyghetszonen

Hur blir man så där modig? Att man vågar gå upp på scenen och få alla i rummet att skratta?
Här håller humorgeniet Marika Carlsson ta plats-kurs – steg för steg.

Publicerad 2015-04-15 | pernilla@vardagspuls.se

Först och främst vill populära ståuppkomikern Marika Carlsson slå fast att det faktiskt inte är något fel med att vara blyg och introvert. Den där som inte hörs och syns allra mest.
"Alla kan ju inte vara clownen som står i centrum" säger hon.
Men om du har en önskan om att ta mer plats så har hon en rad handfasta tips, både för dig som vill bli mer synlig på festen och för dig som rentav vill våga dig på rollen som ståuppkomiker.

För dig som vill ta mer plats

1. "Kom ihåg att många duktiga skådespelare är blyga privat. På scenen är man någon annan, så det kan vara jättenyttigt att testa på att spela ut och släppa sina hämningar. Det finns ju både amatörteatergrupper och improvisationsteater man kan prova på. Kanske upptäcker du nya sidor hos dig själv?"

2. "Om du är väldigt blyg och vill bli mer framåt i sociala sammanhang, ta det gradvis. Tänk "Jag ska ställa tre frågor till en person på den här festen" eller "Nästa gång någon frågar mig något på middagen ska jag svara med minst tre meningar."

3. "Var den du är och tyck om dig själv som du är. Det är viktigast. Sedan kan du utmana dig själv på olika sätt."

För dig som vill vara rolig på scen

1. "Det bästa tipset är att gå en kurs i standup. Du går den tillsammans med andra nybörjare, som är precis lika rädda som du. Standup-kurser finns runt om i Sverige, jag gick en nybörjarkurs på Dramatiska Institutet 2001. Då får du lära dig hantverket från grunden och uppträda för andra."

2. "Det du behöver är framför allt träning. Öva inför människor med samma intresse. När du gått kursen, dra ihop de andra deltagarna och turas om att vara publik, så att ni kan ge varandra feedback. Vi var fem stycken i Göteborg som träffades, skrev material och uppträdde för varandra. Det är bästa förberedelsen för att gå upp på scenen på riktigt."

3. "Det är SKITLÄSKIGT i början, det tycker alla. Jag hade en liten pepptanke, att 'jag tycker att det här är läskigt, men de som sitter i publiken tycker att det är ännu läskigare, för de vågar inte'. Lycka till och kör hårt!"