Hela chatten med dietisten om bra mat för barn

Dietisten Annika Unt Widell chattade med tittarna om bra mat för barn och vikten av bra mat för prestationen i skolan.

Publicerad 2015-09-01 | Vardagspuls

Anita : Bästa programmet någonsin Vardagspuls! tittar alltid på er.

18:02, 1 September 2015

Lisa Grundsell: Varför har inte alla skolor eget kök?

18:03, 1 September 2015

Seija i Helsingborg: Det "läbbigaste" jag kom i kontakt med första gången i skolan var MESSMÖR, trodde och tror att klasskamraten hade "spottat" på min smörgås!!!? Idag 65 år, minns att vi gick i skolan på lördagarna, för att det skulle vara "extra festligt" så fick vi MJUKA LIMPSMÖRGÅSARmed saftsås... de övriga dagarna gällde knäckebröd

18:05, 1 September 2015

Vardagspuls: Välkommern att ställa din fråga om bra mat för skolbarn. Vi kommer att publicera din fråga här i chatten så snart dietisten hinner svara.

18:06, 1 September 2015

caroline 25 år: Jag bara MÅSTE få höja Jämtlands mattanter till höjderna, jag älskade våran skolmat genom alla år och att det alltid fanns ett annat alternativ, olika sallader tex om det var så att man inte gillade maten som serverades. Men enda gången jag valde sallad som huvudrätt var när det var blodpudding! Haha ��

18:07, 1 September 2015

Marie 55:a: Jag var med samma sak som Agneta med lever på menyn, efter det slapp jag äta lever.

18:13, 1 September 2015

Marie: Varför måste man göra så konstig mat till barn? jag skulle inte ens smaka om man serverade spenatpannkaka på en restaurang. typ mangokyckling. jag förstår att man måste göra olika maträtter så barnen får smaka nya smaker men varför så konstiga saker. detta är i partille på lillegård

18:14, 1 September 2015

Lisa Grundsell: Varför frågar inte matpersonalen vad man vill ha till lunch? För då blir det ju troligtvis godare mat?

18:15, 1 September 2015

Wilma: I våran skola har vi bara nyttig mat. Man måste äta alla grönsaker eller iallafall smaka. Sen ska man tänka på tallriksmodellen

18:15, 1 September 2015

Anette Brander Stockholm: Ledsen att behöva säga men: i dagens läge med alla flyktingproblem etc. Är VERKLIGEN detta ett problem????

18:16, 1 September 2015

Mia, Vardagspuls: Anita, vad roligt att du gillar oss!

18:17, 1 September 2015

anonym: vad tyckte du om maten på norrvikensskola

Annika Unt Widell: Det var bra balanserade smaker och lagat i köket vilket är toppen! Många elever åt bra den dagen, kul!

18:17, 1 September 2015

Erika: Är det sant att skolbarnens lunch, väldigt ofta, måste vara betydligt billigare än en lunch för en intern på ett fängelse i Sverige?

Annika Unt Widell: En skollunch i grundskolan kostar ca tio kronor i snitt, det räcker faktiskt om det är kunniga kockar i köket som tar tillvara allt.

18:18, 1 September 2015

Emma: Hur tycker du att skolan ska tänka den dagen i veckan då det är fisk och vissa barn äter inte den dagen. Obligatoriskt med andra rätt, så koncentration blir bättre?

Annika Unt Widell: De flesta salladsbord är så pass bra att man kan ta t ex pastasallad, bröd och mjölk istället. Eller välja det vegetariska alternativet.

18:19, 1 September 2015

Amanda: jag tycker att barnen på skolan ska få önska maträtter

18:20, 1 September 2015

En hungrig vegetarian: Jag är 15 år och vegetarian, och i skolan får vi förfärlig vegomat.. När de andra får fisk och potatis får vi rotfruktsgratäng utan något annat. Jag försöker påverka men köket saknar erfarenhet.. Har du tips på bra vegomat att servera i skolan? Tack!

Annika Unt Widell: Föreslå för den som är chef för kockarna att de får gå en kurs i vegetarisk mat, det brukar ge ett bra resultat och ger inspiration

18:20, 1 September 2015

Monica: Mitt värsta minne av skolmat är de ångkokta potatisen som låg i små kartonger .. På den tiden slutet på 60-let i Växjö kommun. Dagens Bästa skolmat finns på småskolor där egna kokar gör maten å inte som det är nu storkök sen körs den till skolorna å värms upp lite till

18:20, 1 September 2015

Amanda: I vår skola så är kycklingen inte färdig stekt, o potatisen är inte heller helt kokt...

18:21, 1 September 2015

Pia: Hej! Har du några konkreta tips på hur vi kan förändra matsalen till en trevligare/ tystare/lugnare matsal?!

Annika Unt Widell: Ta hjälp av eleverna! De har massor av bra lösningar, det kan jag lova!

18:21, 1 September 2015

Skolkock: Tycker man ska se skollunchen som en viktig del av skolan lika som övriga aktiviteter och ämnen. Gör det till en del av läroplanen

18:21, 1 September 2015

Amanda: vad tycker du Annika de ska finnas för grönsaker på skolorna??

Annika Unt Widell: Det finns bra rekommendationer om detta, Bra mat i skolan om du söker på nätet. Gärna grönsaker i säsong, rotsaker och kål t ex på vintern, om man varierar och smaksätter så brukar det uppskattas!

18:22, 1 September 2015

Jeanette : Jobbar inom förskola och tycker att det tyvärr förekommer allt för mycket sockriga produkter, kanel med extra tillsatt socker, sylt, äppelmos,ketchup. Jag förespråkar bara rena produkter som bär, frukt och kanel utan socker såklart. Jag upplever det som en verkligt komplicerad diskussion eftersom att en del av de jag jobbar med tycker att det är okej att äta alla dessa sockriga produkter. Vad tycker du som dietist?

Annika Unt Widell: Det är bra att du som är kunnig kan erbjuda alternativ till det färdigsockrade, alltid bra att hålla nere sockerhalten i det man äter ofta. Fortsätt ge barnen det du tycker är bra mat, heja dig!

18:23, 1 September 2015

Jennie: Hej Min fråga är: har skolorna rätt att kräva, rent juridisk, läkarintyg för gluten eller/och mjölkfri mat? Personligen tycker jag att sekretesslagen talar emot detta.

Annika Unt Widell: Läkarintyg betyder att barnet har fått en diagnos och läkaren har uteslutit andra, kanske farliga sjukdomar. Så jag kan förstå att det förekommer krav på detta men rent juridiskt har jag tyvärr inte koll.

18:25, 1 September 2015

Emina: Jag tycker att kökspersonalen komplicerar alldeles för mycket. De minnen jag har från skolmaten är att namnen som skulle låta lite "finare" typ med fransk twist eller liknande snarare kunde skrämma bort oss elever. Ännu en sak: undvik konstiga/för många ingredienser. Falukorv i ugn med potstismos är ju så enkelt men SÅ gott! Eller panerad fisk med potatis och någon fräsch sås!

18:25, 1 September 2015

Klass 8a: Hej, vi har jätteproblem med vår skolmat. Den är aldrig god och personalen är otrevlig. Våran Kostchef tar inte problemet på allvar. Hur ska vi göra?

Annika Unt Widell: Matråd är en bra början, samla andra vuxna (skolhälsovården, rektor t ex) och elever och för en dialog om hur saker kan förbättras. Hjälps åt, gå inte i konflikt.Lycka till!

18:26, 1 September 2015

Ellen Schutz : Min favoritmat i skolan var klyftpotatis kassler och svampsås. Värsta var blodpuddingen, kunde inte närma mig matsalen utan att spy när det serverades .. Levde dock ofta på knäckebröd och vatten då det sällan fanns någon specialkost över till mig och kom jag inte bland dem första så brukade mattanterna servera specialkosten till andra för att maten inte räckte..

18:26, 1 September 2015

Multiallergisk: Hello, angående skolmat och sådant, vad finns det för krav man kan ställa på skolan i frågan med specialkost vid allergi??

Annika Unt Widell: Skollagen säger egentligen bara att skollunchen ska vara gratis och näringsriktig. Resten är upp till kommunen att bestämma över.

18:26, 1 September 2015

Manda: vad rekommenderar du för frukost till barn?

Annika Unt Widell: Bygg den på samma sätt som mellanmål, hoppas du såg hur jag jämförde med ett fotbollslag? Kolla programmet så får du se igen :) Lycka till!

18:27, 1 September 2015

Sofie: vi brukar inte ha vanlig snitsel i skolan utan vi brukar bra få vegetariska snitslar istället vad ska man göra om man inte gillar dem utan man vill he dem vanliga med kött!

Annika Unt Widell: Prata med kockarna och rektorn, gärna via matrådet om ni har ett på skolan? Starta ett annars! Viktigt att de vuxna lyssnar på er, hälsa det från mig :)

18:28, 1 September 2015

Missnöjd Elev: Hej Annika! I vår skola har dom både tagit bort ketchup, lingonsylten osv. Och nu har dom drastiskt bytt ut sylten till pankakorna mot osötat äppelmos? Eftersom vi kanske endast får pannkakor 3 gånger om året så tycker jag det är lite drygt! Vad tycker du? Och vad ska vi göra!

Annika Unt Widell: Prata med de vuxna, argumentera! Bra om ni är många som tycker samma sak, då brukar vuxna lyssna bättre. Lycka till!

18:28, 1 September 2015

Elisabeth: Många barn eller kanske mer ungdomar har det svårt att hinna med frukost på morgonen eftersom kanske har mycket att göra eller försovit sig, har du några tips för att hinna med frukost?

Annika Unt Widell: Ta med frukosten! En drickyoghurt eller enkel macka är bättre än inget.

18:29, 1 September 2015

Seymore Butts: Hej Annika! Jag har föreslagit i min klass att vi ska ha ett matråd för att förbättra skolans mat men ingen annan i klassen vill vara med på det, hur ska jag göra för att påverka maten själv? Tack i förhand.

Annika Unt Widell: Jättebra idé med matråd! Prata med rektorn så att ni kan bilda ett. Lycka till!

18:30, 1 September 2015

Maria : Hej! Har precis bytt kanal och här inte läst frågorna nedan. Men min önskan som mamma till en överaktiv kille på 9år är att det ska serveras mera "riktig" mat i skolan, de vill säga ta bort soppor och pannkakor och dyl. Mat som barnen iofs älskar men energin räcker inte långt. Vet att energin osv räknas noga men detta görs över en vecka(?) och va hjälper det om det är överskott på måndag men energibrist på torsdagen? Min son blir trött och får sån huvudvärk de dagar att jag känner sån stress att hämta tidigare dessa dagar. Kan lägga till att det händer ofta i vår skola att det är flera lätta luncher på en och samma vecka. Skulle även vilja se mera potatis i skolan ;)

18:31, 1 September 2015

Natas: Hej! Jag är vegetarian men den vegetariska maten i skolan är alltid samma tråkiga smaklösa maträtter. Jag vill kunna äta av skolmaten, och att andra ska bli inspirerade att också äta vegetarisk men det verkar som att min skola inte ens försöker. Finns det något jag kan göra åt det?

Annika Unt Widell: Prata med fler som önskar samma sak, så kan ni tillsammans be kockarna ändra den vegetariska maten. De kan gå en kurs t ex! Lycka till!

18:32, 1 September 2015

I love bacon!: Hej! Vad kan jag göra för något till mellanmål???

Annika Unt Widell: Det kommer finnas recept på Vardagspuls sajt, t ex Banana Jaffle, Jordgubbssmoothie eller ostsushi.

18:36, 1 September 2015

Emelie: Är det inte ganska motbevisat att mjölk skulle stärka benen? Känns lite old school.. Blev väldigt fundersam över detta och när jag kom in på hemsidan såg jag att ni faktiskt var sponsrade av arla..

Annika Unt Widell: D-vit och kalcium är viktiga för att bygga och bevara skelettet. Det finns mycket studier på det, men självklart spelar många andra faktorer in, såsom att röra på sig

18:37, 1 September 2015

Amanda: tycker du jordgubbssmoothie är ett bra mellanmål för barn, eftersom det är väldigt väldigt lätt att fixa ihop

Annika Unt Widell: Ja man mixar bara frusna jordgubbar med mjölk eller yoghurt. En macka till, eller skorpor, det blir jättebra!

18:40, 1 September 2015

Elisabeth: tycker du de ska serveras groddar på skolor?

Annika Unt Widell: Jag tycker att ju mer olika saker man kan få smaka på, desto bättre! Groddar ser kul ut och känns friskt i munnen, tycker många barn.

18:43, 1 September 2015

Skolkock: Som matlagare i skolan är det tråkigt att se alla negativa kommentarer om skolmaten. Som kock tycker jag man får fråga sej om man själv kan tänka sej att äta maten. Annars är man helt fel ute. Lägg kärlek o omtanke på maten så kommer man långt. Heja alla skolkockar som gör ett superjobb för alla elever runtom i Sverige!!!

18:45, 1 September 2015

Vardagspuls: Tack för alla era frågor – nu stänger vi chatten för i kväll.

18:51, 1 September 2015

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”