Bild: Johnér, Ibsfri.se

Dietisten svarade på tittarnas frågor om nyttigare vanor

Hur kan du enkelt ändra dina vardagsvanor? Dietisten Sofia Antonsson som ska coacha familjen Vahlberg från Mjölby i höst, svarar på tittarnas frågor om mat.

Publicerad 2015-08-25 | Vardagspuls

Vardagspuls: Vad ska man äta för bättre kostvanor? Ikväll kommer dietisten Sofia Antonsson att coacha en familj som behöver hjälp att ändra sina vardagsvanor. Välkommen att ställa din fråga om mat till dietisten redan nu.

MER: Dietisten om hur du får bättre vardagsvanor

16:01, 25 August 2015

Emma: så himla kul att ni är tillbaka i rutan!!

Mia, Vardagspuls: Åh, vad kul att du tittar - Emma!

18:11, 25 August 2015

Vardagspuls: Tack för era frågor, fortsätt gärna skicka in under programmet. Era frågor kommer att publiceras så snart dietisten Sofia Antonsson hunnit svara på dem!

18:13, 25 August 2015

Nea: I min familj jobbar vi mycket på alla håll och fredagsmyset är heligt. vi gillar alla olika saker så det blir en del mat - vi vill ha nyttig och mysig mat att samlas kring. vad kan man äta?

Sofia Antonsson: Hej Nea!
Visst är det ok med fredagsmys, i rimliga mängder. Det är bra att byta ut de klassiska chipsen mot t ex popcorn och det är också gott att dippa grönsaker. Oliver, parmaskinka och en god hårdost är också ett bra alternativ. Visst kan du äta lite godis, men med dagens storlek på godispåsar är det viktigt att begränsa mängden.

Mvh Sofia

18:20, 25 August 2015

Holly: Hejsan! Är det ok att äta kolhydrater och "vanlig" mat om man vill bli slank/smal? Bryr mig inte om vikten, bara måtten. Går 2 promenader om dagen på ca 3-4km/promenad. Gör även andra övningar hemma. Eller ska jag skippa kolhydraterna? Tacksam för svar! Mitt BMR är 1424 kcal. Och BMI är 23,9.

Sofia Antonsson: Hej Holly!
Visst är det ok att äta kolhydrater av rätt sort, dvs de som kallas långsamma. Dessa är t ex råris, quinoa, fullkornpasta och grönsaker. Frukt och bär är också nyttigt. Det går att byta ut kolhydrater som ris och pasta mot tex grönsaker då och då för att se om du får effekt. Bra att du rör på dig!

Mvh Sofia

18:23, 25 August 2015

Anna: Hej, jag hatar frukost - vad kan jag äta som är enkelt men ändå nyttigt?

Sofia Antonsson: Hej Anna!
Det är många som har svårt att äta frukost och ofta kan det vara svårt att äta smörgåsar. Då kan det vara enklare att dricka en smoothie. Om det är ont om tid på morgonen kan du göra klart den på kvällen. Gör basen på lite yoghurt eller helt på frukt och grönsaker. Det ger en bra energikick och fullt med näring.

Mvh Sofia

18:25, 25 August 2015

Nathalie: Vad tycker du om att ''unna sig'' en gång i veckan? Alltså unna sig lite mer onyttigt så som godis, fika och pizza osv. Påverkar det vikten och kroppen osv eller tycker du att det är viktigt att få unna sig ibland?

Sofia Antonsson: Hej Nathalie!
Visst går det bra att unna sig saker en dag i veckan. Om det är inom rimliga gränser så är det ingen fara. Jag brukar tänka 80/20, dvs större delen av tiden äter man hälsosamt och sen blir det lite utsvävningar då och då.

Mvh Sofia

18:27, 25 August 2015

Sofia Antonsson: Hej Malin!
Det kommer in flera frågor om allergier. Det är så klart öite trixigt, men det finns en massa bra alternativ. Jag tycker att ägg, keso, kvarg och bär är bra. I stället för nötter kan man välja frön som också är väldigt näringsrika. Mandelmjöl, som ingår i många recept, kan man ersätta med rismjöl. Torkade frukter som aprikos kan man ersätta med torkade tranbär om du tål det bättre.

Mvh Sofia

18:28, 25 August 2015

Sandra : Hej! Du kan väl hälsa Kristin att hon och Hans är otroligt söta ihop i köket. Slår det gnistor? Tack för ett bra program

18:29, 25 August 2015

Annelie: Hej!! För att skriva matdagbok, väger och mäter man allt som man stoppar i sig??

Sofia Antonsson: Hej Annelie!
Ja, så noggrannt som möjligt, men det kan vara svårt att mäta precis allting. Mät och väg det som går. Det viktiga är att du kan dra en slutsats och hitta dina förbättringsområden.

Mvh Sofia

18:29, 25 August 2015

Nikes mamma: Hej Sofia! Undrar om du har något tips på kost för en som helammar en två månader gammal bäbis?

Sofia Antonsson: Hej Nike!
Förutsatt att din bäbis inte har några allergier kan du egentligen äta det som du gillar. Det är så klart viktigt att tänka på näringsintaget så det är bra att satsa på frukt, grönsaker, bär, frukt och nötter. Magra mejeriprodukter är bra som mellanmål.

Mvh Sofia

18:31, 25 August 2015

Linn: Jag tycker att det kan kännas konstigt när folk byter ut det mesta "vanliga fettet" Tar bort de flesta kolhydrater, slutar äta sött osv. Om man vill äta nyttigt och leva bra tror jag (min åsikt) att det bästa är att dra ner på det söta, koncetrera det till 2 ggr/vecka i stället för att ta bort det helt. Och äta allt ur kostcirkeln kolhydrater, mjölkprodukter, proteiner, grönsaker, rotsaker, frukt osv. Och motionera. Och inte grejja aldeles för mycket med pulver och konstgjord saker. Visst man är olika, men det är så vi har levt ett helsosamt liv förut... men som sagt alla är väll olika ;)"bara" vara Nyttig, gå ner i vikt och att byta ut den "vanliga maten".....

18:32, 25 August 2015

Toni: Hej! Jag har gått på diet nu i 30 veckor där jag gått ner från 92 kg till 77 kg. Har använt mig av en app för att räkna kalorier och det har verkligen funkat tillsammans med styrketräning och konditionsträning. Jag har en ätardag i veckan då jag äter godis och unnar mig ordentligt vilket gör att jag kan hålla mig till sallader och nyttigheter resten av veckan. Denna dag ligger jag på ca 4000 extra kalorier. Är det ett farligt upplägg? Har som sagt gått ner 15 kg och byggt muskler.

Sofia Antonsson: Hej Toni!
Grattis till viktnedgången! Du har uppenbarligen hittat ett sätt som fungerar för dig, vilket jag tycker att du ska fortsätta med. Det fungerar bra för många med en ätardag, medan andra vill kunna äta mer fritt under veckan och därför tänker mer på hela veckan. Fortsätt som du gör nu!

Mvh Sofia

18:34, 25 August 2015

Anna : Vid nattjobb, vad ska man helst äta då ? Jag kör lastbil och drar mycket pallgods och musklerna får arbeta men jag har ingen lust att slänga i mig en hel måltid (sås, kött och potatis) då jag hört att man ska undvika att äta nattetid överhuvudtaget. Äter knäckebröd innan jag börjar därefter lever jag på vattenmelon, vindruvor eller morötter. .

Sofia Antonsson: Hej Anna!
Grundregeln är att man vid nattarbete ska fortsätta äta som vanligt i så stor utsträckning som möjligt. Det betyder inga stora måltider på natten eftersom kroppen inte är skapt för att smälta mat då. Satsa då i stället på proteinrika livsmedel som nötter, ägg, keso eller kvarg och undvik alltför mycket söt frukt då det påverkar blodsockret onödigt mycket.

Mvh Sofia

18:37, 25 August 2015

MarieAnne: Toppen att ni äntligen tar upp uttal på maträtter. Ta även upp att LASAGNE uttalas Lasanje, alltså med E på slutet. Och zucchini uttalas tzockini. Det finns många fler exempel, men de tar vi en annan gång! Kul program. Förutom att ni puffade för strömming i går. Kvinnor i fertil ålder och barn ska undvika feta fiskar från Östersjön, bl a strömming. Enl Livsmedelsverket. Ciao från MarieAnne

18:38, 25 August 2015

Hej undrar vad foodmap är: Hej undrar vad foodmap är för mat? Eller heter det något åt det hållet. Mvh. Marie

Sofia Antonsson: Hej Marie!
FODMAP är en kostbehandling som är speciellt framtagen för personer med IBS. Du kan läsa mer på ibsfri.se om du vill.

Mvh Sofia

18:39, 25 August 2015

Annette: Hej! Hur är man med på utlottningen på Rachels yogabok?

Vardagspuls: Hej Annette! Här hittar du allt om hur du deltar i tävlingen: http://www.vardagspuls.se/kropp--halsa/tavling--vinn-yoga-girls-bok/

18:40, 25 August 2015

Vardagspuls: Tack för alla frågor! Tyvärr hinner inte Sofia Antonsson svara på alla under sändningen. Men håll utkik på hennes blogg ( http://www.vardagspuls.se/bloggar/battre-maghalsa/ ) där hon senare kommer att svara på några av de frågor hon inte hann svara på ikväll.

18:51, 25 August 2015

 

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”