Hillevi Wahl har läst Therése Lindgrens nya bok som bland annat handlar om att äta vegetariskt Bild: Mostphotos

10 bästa tipsen till dig som vill börja äta mindre kött

Ur Therése Lindgrens nya bok ”Vem bryr sig”

Vill du börja äta mindre kött? Hillevi Wahl har läst Therése Lindgrens nya bok om att göra lite djurvänligare val utan att det behöver vara så krångligt. Här bjuder hon på tio tips ur boken.

Publicerad 2017-11-15 | Hillevi Wahl

Youtubern Therése Lindgren har över 500 000 följare. Min nioåriga dotter är en av dem. Hon gillar Therése för att hon säger som det är och inte backar för tuffa ämnen. Och när jag läser Therése Lindgrens nya bok ”Vem bryr sig” så önskar jag nästan att hon skulle dyka upp i vårt kök och sitta och snacka över en kopp te.

Therése Lindgrens senaste bok handlar om hennes engagemang för djurens rättigheter och miljön. Journalisten i mig blir djupt imponerad över den mängd research hon har gjort till boken. Och den helt vanliga människan i mig älskar att hon så enkelt och snyggt, nästan ”coffetable-tjusigt”, ger oss så mycket fakta om vad vi kan göra som individer – utan att det känns som pekpinnar. Det känns bara som goda, enkla råd från en schysst kompis.

Här är Therése Lindgrens 10 bästa tips till dig som vill sluta äta kött:

  1. Gå över till vegetarisk kost i den takt som passar dig. Om du inte vill så behöver du inte sluta äta kött över en natt. Vänj dig långsamt. Hitta recept som är goda. Låt det vara en process. En köttfri dag i veckan är bättre än ingenting.
  2. Du behöver inte krångla till det. Prova att byta ut köttet mot vegetariska substitut. Under en övergångsperiod, go loco – testa vartenda alternativ som finns i matbutiken. Det är kul och du kommer att bli positivt överraskad.
  3. Förvänta dig inte att vegetarisk färs ska smaka exakt som köttfärs. Gå in med öppet sinne och försök att inte jämföra med kött, utan uppskatta de nya smakerna och konsistenserna. Prova dig fram, du kommer inte gilla allt du provar. Det är som med all mat.
  4. Undvik att bli snabbmatsvegetarian. Vegetariskt betyder inte nödvändigtvis nyttigt. Friterade pommes frites, chips, chokladbollar och glass är förvisso vegetariskt, men inte särskilt nyttigt.
  5. Våga hitta grönsakerna du tycker om. Alla grönsaker smakar olika. Hitta dina favoriter. Du kan woka dem i soja, göra en härlig gratäng eller ugnsrosta dem eller krydda dem som om det inte fanns någon morgondag.
  6. Se till att få i dig näring. Om man inte äter några animaliska livsmedel alls behövs kosttillskott med vitamin B12 och vitamin D eller tillräckliga mängder från berikade produkter. Det kan behövas även om man äter mjölkprodukter och ägg.
  7. Inspireras av likasinnade. Har man ingen i sin omgivning som valt att utesluta eller dra ner på köttkonsumtionen kan det lätt kännas ensamt. Du kan få mycket stöd och inspiration genom att följa youtubers, bloggare, instagrammare och facebookkonton som handlar om vegetarianism. Var inte rädd för att be om hjälp. Fråga! Alla som uteslutit kött ur sin kost har haft samma funderingar som dyker upp hos dig.
  8. Bry dig inte om etiketter. Det här med att sätta en etikett på sig själv kan ibland bara vara jobbigt. Fokusera på att njuta och se det roliga i att prova nya maträtter och upptäcka nya livsmedel i matbutiken.
  9. Ha kul – och ge inte upp! Om du någon gång lockas att äta kött, påminn dig då om varför du valde att sluta. Att förändra ett långt invant beteende och kostvanor är svårt och tar tid. Det blir lättare ju längre tiden går.
  10. Sås! All mat blir godare med sås till. Det är sant!


Erkänn att ni blir sugna på några köttfria dagar! Jag blir det absolut. Tack Therése Lindgren för att du gör det roligare!

 

Boken Vem bryr sig? utkommer på Bokförlaget Forum hösten 2017. Foto: Thron Ullberg

Några av våra vegetariska favoritrecept

Spaghetti bolognese med quornfärs

En vardagsklassiker i ny tappning. Rätten blir så där krämigt god som man vill ha den och rotfrukterna ger extra smak.
Receptet hittar du här

Pasta med halloumi och svampsås

Middag på en kvart! En vegetarisk pasta med krämig svampsås och halloumi, snabbt och gott.
Receptet hittar du här

Auberginegryta med smak av oregano

Prova en snabb, vegetarisk gryta med aubergine och vita bönor till pastan ikväll. Toppa med färsk oregano och riven ost som smälter gott på den smakrika såsen.
Receptet hittar du här