Hillevi Wahl är före detta matmissbrukare. I dag är hon tokig i militärträning. Bild: Juliana Wiklund

10 bra träningstips om du har artros

"Träning är det bästa som finns för artros"

En miljon svenskar är drabbade av artros. Det kan var svårt att veta hur och om man får träna om man har fått diagnosen. Hillevi Wahl fick nyligen reda på att hon har artros och här ger hon 10 bra träningstips!

Publicerad 2017-03-07 | Hillevi Wahl

Träning är det absolut bästa som finns för artros. Men det gäller att göra det rätt, för annars kan artrosen försämras. Om du har artros, så prata med din sjukgymnast så att du får ett träningsprogram som funkar för just dig. Det är viktigt att motionen är regelbunden och att du tycker det är kul. Det ska inte kännas som en plikt – då kommer du snart att strunta i träningen. Det är inget bra. Fysisk aktivitet är superviktigt när du har artros. 

10 bra tips på vardagsmotion

  1. Gång. Billigt och bra. Promenader förbättrar konditionen och minskar smärtan. Tänk på att bära lätta skor med bra stöd och stötdämpning. Gå på jämn mark och undvik att gå på asfalt. Välj ett mjukare underlag. Gå hellre långsamt än för fort.
  2. Stavgång. Ger snabbare konditionsförbättring än gång utan stavar. Bra om du har svårare förslitning i höfter, knän eller fötter. Använd stavarna rytmiskt, gå skidgång. Välj en stavlängd som ger bra fäste och en behaglig pendelrörelse som inte gör ont i axeln.
  3. Löpning. Jo, du kan faktiskt springa. Tjoho! Men börja med träning som ökar styrkan och rörligheten i benen. Spring på jämnt, fast underlag. Undvik asfalt. Använd skor med bra stöd och stötdämpning. Öka längden på träningen och intensiteten väldigt långsamt.
  4. Löpning i vatten. Bra och skonsam variant för löpare. Det ger samma rörelsemönster som på land, men utan belastning på höfter, knän eller fötter. Det är viktigt att du använder rätt teknik, alltså mer upprätt än liggande och att du har en speciell viktväst.
  5. Simning. Kanonbra för rörligheten. Och du slipper nästan helt påfrestning på lederna. Allra bäst i varmvattenbassäng, om du har tillgång till det. 
  6. Vattengympa. Det är lätt att ta ut rörligheten i vatten och det ger en väldigt liten påfrestning på lederna. Många simhallar har speciella program för patienter med ledbesvär.
  7. Cykling ute eller på motionscykel. Vid cykling använder du de stora muskelgrupperna i benen samtidigt som det ger en lång ledbelastning i knäna. Cykling är ett bra sätt att öka konditionen och muskelstyrkan samtidigt som sjukdomsaktiviteten minskar.
  8. Dans. Dans är ett riktigt bra och roligt sätt att öka sin kondition. Träningen leder till minskad sjukdomsaktivitet, smärta och depression. Man blir gladare, helt enkelt. Välj gärna skor som ger ett bra stöd och stötdämpning och att underlaget är sviktande, till exempel ett trägolv.
  9. Trappmaskin. Att gå i en trappmaskin kan liknas vid att gå i en vanlig trappa. Det kan ge belastning på lederna. Använd gärna en modell med stora pedaler och räcken. Byt fotposition ofta.
  10. Styrketräning. Styrketräning är speciellt bra vid knäartros. Det hjälper till att bygga upp stödjande muskler runt leden. Men ta hjälp av en sjukgymnast så du gör rörelserna rätt. 

Undvik helst: fotboll och kontaktsporter

Om man har artros är det viktigt att undvika ledskador. Därför är det mindre lämpligt att välja kontaktsporter, som till exempel fotboll, som fysisk aktivitet. Även andra idrotter som ger en hög ledbelastning bör undvikas.

Källa: FYSS