Kärlek Bild: Johnér

10 vanor som nästan alla lyckliga par har

Så gör de för att hålla kärleken vid liv länge

Hur kommer det sig att vissa par lyckas hålla liv i gnistan år efter år? Vad är deras hemlighet?
Jo, det finns faktiskt ett antal vanor som gör att kärleken består och till och med fördjupas över tid. Det här ska du tänka på i din relation.

Publicerad 2015-10-13 | Senast ändrad 2017-07-28 | Vardagspuls

1. De går och lägger sig samtidigt

Gemensamt säng-gående är ett bra sätt att runda av och avsluta dagen tillsammans – även om det inte alltid leder till sex. Se också till att alltid somna som vänner.


2. De har gemensamma intressen

Du behöver inte dela alla dina fritidsintressen med din partner – att göra egna saker är också viktigt – men se också till att ha aktiviteter tillsammans som ni båda som par ser fram emot.


3. De rör vid varandra

Efter många år tillsammans är det lätt att tappa bort den lilla, men viktiga intimiteten. Det kan till exempel vara sådant som att hålla handen, lägga armen om eller ge en lätt kram eller smekning när man går förbi.

4. De ägnar sig inte åt meningslöst tjat

Lyckliga par ser de positiva sidorna hos sin partner – småsaker är inte värda att tjafsa om. Och om det är något riktigt viktigt som stör så ser man till att prata ut ordentligt. Inga gamla surdegar tillåts ligga på jäsning.

5. De pussas och säger att de älskar varandra

Innan ni skiljs åt på morgonen, ge varandra en hej då-kyss och säg att ni älskar varandra. När ni ses igen på kvällen – gör om samma sak. Små saker som gör verklig skillnad och som får er att se fram emot att ses varje gång.

6. De glömmer inte varandra

Det är lätt att bli så upptagen och uppslukad av annat att man helt enkelt glömmer bort sin partner. Försök istället återskapa pirret från när ni var nykära. Hitta på små saker som gör din partner lycklig och var tacksam över att du har någon du älskar som älskar dig tillbaka.

Är en promenad verkligen lika hälsosam som en löptur?

7. De går på dejt

Att gå ut tillsammans är viktigt. Och precis som när ni var nykära, bör en av er planera hela dejten. Även om det kan verka fånigt att klä upp sig och gå ut – bara ni två – så håller det romantiken vid liv.

8. De njuter av varandras sällskap

När ni har varit tillsammans i en hel massa år, är det lätt att ta varandra för givet – att vara nära vän med sin partner kräver en del jobb. Prata om vad som intresserar dig, vad som har hänt, personer du känner – ja, som du skulle prata med din bästis.

9. De går inte på rutin

En relation får inte gå på rutin. Ringer ni varandra vid samma tid varje dag?  Ser varje kväll likadan ut? Växla upp! Livet som par får inte bli förutsägbart. Omfamna det spontana och överraska varandra med roliga saker.

10. De lägger undan sina mobiler

När lyckliga par tillbringar tid tillsammans, fokuserar de fullt ut på varandra. Sociala medier kan faktiskt vänta. Nyckeln är att vara närvarande så att tiden tillsammans blir värdefull på riktigt.

Louise Hallins tids-knep för en lycklig relation

Enligt Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin är nyckeln till en lycklig parrelation att göra saker tillsammans som vuxna – utan barn.
Och det är tiden tillsammans som är det viktiga. Den här tiden ska ni minst öronmärka för varandra:

1 timme per dag, 1 dag per månad, 1 vecka per år