mildred Bild: Anna Karolina Larsson/Expressen, Johnér

104-åriga Mildreds recept för ett långt liv

Ta en dag i taget, lös korsord och ät mycket geléhallon. Det är receptet för ett långt liv enligt Mildred Andersson i Lagan. Och hon borde ju veta. Tidigare i år firade hon sin 104:e födelsedag.

Publicerad 2016-02-12 | Senast ändrad 2016-10-21 | anna@vardagspuls.se

Att stress inte är bra för kroppen finns det många studier som visar. Och en som kan skriva under på att avkoppling kan vara vägen till ett långt liv är Mildred Andersson, 104 år. Hon berättar att det är viktigt att ta en dag i taget och att lösa korsord – och äta mycket geléhallon. Helst en påse om dagen.
– Något måste man ju ha att suga på, säger hon till Kvällsposten.

Mildred föddes i stadsdelen Brooklyn i New York den 6 februari 1912. Hennes svenska mamma hade tagit jobb i USA som piga. Men fyra år gammal återvände hon och mamman till Sverige och Mildred växte upp i ett fosterhem hos en änka på småländska Bolmsö.

Firade med ortens kyrkoherde

När Mildred var 61 år, 1969, flyttade hon in i ett nybyggt hyreshus i centrala i Lagan i Ljungby, och i dag – 47 år senare – bor Mildred fortfarande kvar. Och det var så klart här hon också firade sin 104:e födelsedag förra veckan tillsammans med barnen och nära vänner. Till och med Lagans kyrkoherde var med på firandet.
 – Vi åt smörgåstårta och fastlagsbullar och drack kaffe, säger hon till Kvällsposten och berättar vad hon själv tänker om att ha levt ett så långt liv.
– Ja, det blev så. Jag tänker inte tillbaka på livet så mycket men det som har varit bra är väl att man har kunnat jobba så mycket.