11 kluriga ställen som pollen gömmer sig på Bild: Mostphotos

11 kluriga ställen som pollen kan gömma sig på

Ja, pollen kan faktiskt fastna i din näsa

Aldrig verkar den där pollensäsongen ta slut och inte blir det bättre av höga halter gräspollen som cirkulerar i luften. Men det finns knep att ta till för att underlätta lidandet. Vi redovisar 11 kluriga ställen där pollen gärna gömmer sig.

Publicerad 2016-06-30 | Senast ändrad 2018-05-09 | Vardagspuls

Just nu rapporteras det flitigt om höga halter av gräspollen i landet. Det varma vädret har fått flera grässorter att blomma tidigare än vanligt i år och ställer därför till med besvär hos pollenallergiker. Vid Naturhistoriska riksmuseets pollenlabb i Stockholm kommer man dessvärre inte heller med någon tröst när man uppger till Sveriges Radios vetenskapsredaktion att pollenallergiker förmodligen inte kommer kunna trösta sig med ett tidigare slut.

Vi får förmodligen räkna med problem ända in i september eftersom det finns gräsarter som hinner blomma om och sprida pollen på nytt. Men det finns faktiskt någonting du själv kan göra för att lindra besvären. Nedan följer 11 kluriga ställen där pollen kan gömma sig.

 1. På kläderna. Pollen lägger sig gärna på våra kläder när vi vistas utomhus. Ha därför som regel att borsta av dina plagg innan du går in i hemmet för att undvika att få in pollen.
 2. I gardinerna. Du är förmodligen rätt duktig på att tvätta dina sängkläder men hur ofta rengör du dina gardiner? Gardiner har en tendens att samla på sig pollen, särskilt när fönstret är öppet.
 3. I sängen och på kudden. Pollen har en tendens att komma in genom öppna fönster och lägga sig tillrätta på sängen, speciellt vid blåsiga dagar. Det kan också vara du som sprider pollen i sängen utan att vara medveten om det. Gå därför inte och lägg dig direkt på sängen i ytterkläderna det första du gör när du kommer hem.
 4. I ditt husdjurs päls. Ja, djur kan faktiskt dra med sig pollen in i hemmet. Varma dagar rullar de sig gärna i gräset som vi alla vet. Ett tips är att torka av djuret med en dammtrasa innan det kommer in i hemmet.
 5. I din rumsfläkt. Tro det eller inte men pollen kan fastna i dessa praktiska apparater. Se till att byta filtret regelbundet.
 6. På ditt golv. Dammsug och moppa därför golvet regelbundet under pollensäsong.
 7. I ditt hår. Du kanske inte lägger märke till det men under pollensäsong fastnar det en hel del pollen i ditt hår. Ännu mer pollen kan det faktiskt bli om du använder mousse eller hårgelé som har en tendens att fånga upp de små partiklarna. Om du dessutom går och lägger dig med otvättat hår kan pollen fastna på din huvudkudde.
 8. I din bil. Pollen tar sig gärna in genom öppna bilfönster eller via dina kläder när du sätter dig i bilen. Under pollensäsong kan det därför vara bra att låta bli att köra med öppna fönster även om det känns lockande i värmen.
 9. I din tvätt. Speciellt när den torkats utomhus på klädstrecket.
 10. I din näsa. Ja, det är faktiskt sant. Pollen har en tendens att fastna just i näshåret när vi andas in. Rengör därför näsan regelbundet.
 11. Via dina gäster. Nej, du slipper inte undan pollen, inte ens när dina trevliga gäster kommer på besök. Pollen kan som bekant fastna i kläder och hår och på andra ställen….

Tack till health.com för inspirationen!