emma morano Bild: Alessandro Grassani, The New York Times

117-åringens tips för ett långt liv: Undvik karlar

”Jag vill inte bli dominerad av någon”

Emma Morano är världens just nu äldsta person. Och 117-åriga har två tips för ett långt och lyckligt liv: Ät tre råa ägg om dagen och undvik karlar. Och hon om någon borde ju veta.

Publicerad 2016-05-16 | Senast ändrad 2016-11-29 | Vardagspuls

Att man blir visare med åren vet vi. Och en som därmed borde vara väldigt vis vid det här laget är Emma Morano från Italien som nu är världens äldsta person och därmed också den sista levande som föddes på 1800-talet. Och hon är tämligen säker på vad det är som gjort att hon levt så länge. Att hon ätit råa ägg varje dag och att hon levt utan någon man.

Emma Morano föddes 29 november 1899 i det italienska lilla samhället Civiasco där hon arbetat som kock och i fabrik. Då hon som ung led av blodbrist, anemi, rekommenderade en läkare henne att äta tre råa ägg om dagen. Något som hon gjort sedan dess och som hon tror är en bidragande orsak till att hon hållit sig så frisk så länge.

Lämnade sin våldsamma man

Men hon tror också att det beror på att hon undvikit män i sitt liv.
 – Jag ville inte bli dominerad av någon, säger hon till New York Times.

Efter att ha levt i ett våldsamt förhållande där hon blev slagen lämnade hon sin dåvarande man. Och sedan dess – i 78 år– har Emma Morano levt som singel. I dag lever hon i en liten tvårummare i italienska Verbania, och trivs alldeles utmärkt med livet.

Men som med mycket annat här i livet gäller det att ta historien med en nypa salt. Självklart ligger mycket i generna och även andra miljöfaktorer och hälsoaspekter ligger till grund för ett långt liv.

Den äldsta människan i världen som hittills dokumenterats var fransyskan Jeanne Louise Calment, som dog i augusti 1997. Hon blev 122 år.

MER:
Receptet för ett långt liv