lycka glädjeskutt Bild: Johnér Bildbyrå

13 saker som gör dig lycklig

Glädjelistan du garanterat vill spara

Vi har samlat allt det härliga som vetenskapen säger får dig att hoppa jämfota inombords. En finfin bonus: i stort sett allt är gratis.

Publicerad 2015-05-01 | Senast ändrad 2017-02-16 | pernilla@vardagspuls.se

1. Andas djupt

Långa djupa andetag i tre minuter kan göra underverk. Du använder lungornas hela kapacitet och ger din kropp och din hjärna maximalt med syre. Det gör dig härligt avslappnad och frigör de där endorfinerna som du vill åt.

2. Kramas!

Själva beröringen gör dig lycklig. Kroppskontakt, värme och snäll beröring som massage och kramar ökar oxytocinfrisättningen. Kärlekshormonet oxytocin för över oss i anti-stressläge.

3. Lyssna på lugna låtar

Mys till musik som får dig att må bra. En studie i Journal of Clinical Nursing följde patienter som återhämtade sig från en hjärtoperation, och det visade sig att de som lyssnade på lugnande musik upplevde en förhöjd nivå av oxytocin i blodet.

4. Ta dig en svängom!

Dans får dig att må bra, det visar en undersökning som Bengt Starrin, professor vid Karlstads universitet, gjort bland personer som dansar regelbundet. Resultatet: de mår bättre och anser sig lyckligare än befolkningen i övrigt. Dans frigör både endorfiner och oxytocin i kroppen, en riktig må-bra-cocktail.

5. Se ett lyckligt filmslut

När Johnny Castle lyfter Frances ”Baby” Houseman högt mot skyn till finalmelodin ”Time of my life” i ”Dirty Dancing” och alla klassgränser och magsura hotelldirektörer och oförstående fäder har besegrats av kärleken. Att titta på film kan vara ett riktigt lyckopiller, att titta på känslofyllda filmer frigör nämligen hormonet oxytocin.

6. Ut i fina vädret!

Passa på att gå ut när vårsolen tittar fram. Det finns ett klart samband mellan väder och hur människor mår. En svensk studie visade att vårt humör tar ett skutt uppåt redan när termometern når 13–14 grader och det är solsken.

7. Var tacksam

Att ta sig tid att uppskatta det du har kan faktiskt öka ditt välbefinnande i längden. I ett experiment där deltagarna antecknade saker som de var tacksamma över varje dag upplevde de att deras humör förbättrades. En enkel sak som kan göra skillnad. I en studie från The journal of happiness lät man 219 personer skriva tre bokstäver som de associerade med tacksamhet under en treveckorsperiod. Resultatet blev ökad tillfredsställelse med livet.

8. Kela med ett djur

Hurra! Ännu ett skäl att gosa med ett gulligt djur. Något så enkelt som att klappa en hund på magen i några minuter kan frigöra kärlekshormonet oxytocin. En studie publicerad i tidningen Annals of the New York Academy of Sciences har kommit fram till att klappa olika djur frigör hormonet. Win-win för både dig och djuret, alltså.

9. Le dig glad

Du kan lura kroppen lycklig genom att le. När du gör det skickas ett budskap till din hjärna att du är lycklig. Det i sin tur får kroppen att producera lyckohormonet endorfin. Forskning har visat att bara genom att härma olika känslouttryck svarar kroppen fysiologiskt som om man har känslan man härmar.

10. Sjung ut!

Strunt samma om det är Jussi Björlings ”Till havs” eller Rihannas ”Four Five seconds” du ger dig på. När du sjunger vibrerar tonerna genom hela dig och får hjärnan att släppa ifrån sig må bra-hormoner.

11. Få orgasm

Ha sex, på egen hand eller med en partner. Att få en orgasm är ett av de bästa sätten att stimulera tillverkningen av endorfiner. Orgasmen sätter igång en massa hormoner i dig och får dig att må bättre.

12. Spring en runda!

Det går faktiskt att bli ”hög av motion”. Tyska forskare har visat att motion frisätter glädjehormoner i hjärnan. De lindrar smärta och ger oss lyckokänslor i kroppen. Det där med ”runner´s high” är alltså ingen myt.

13. Känn gemenskap

Gör saker tillsammans med andra! Gemenskap och samhörighet höjer serotoninnivån och motverkar depressioner. Kanske kan det vara ett förslag att dansa med i årliga paraden Freds- och kärlekståget, vars enda syfte är att sprida glädje och kärlek?

Källa: M-magasin.se, Sverigesradio, Hälsoliv.se, Illustrerad Vetenskap