Dietisten Jeanette Steijer delar med sig av tre snabba tips för att gå ner i vikt Bild: Johnér, press.

3 snabba tips för dig som vill gå ner i vikt

”Det är inte så kul att skriva in en godispåse i dagboken”

Vill du går ner i vikt och börja äta nyttigare? Här delar dietisten Jeanette Steijer med sig av tre snabba tips till dig som vill ändra dina levnadsvanor och få lite bättre hälsa på köpet.

Publicerad 2016-10-10 | Jeanette Steijer

Kära dagbok,

I dag har jag ätit.. Skriv ner vad du äter - stort som smått, från morgon till kväll. Ärligt. Detta gör det svårare för dig att glömma kakan du åt på jobbet i eftermiddags. Det ger dig en riktigt bra grund för att bedöma dina matvanor om du tycker att din vikt går åt fel håll. Själva övningen att skriva ner kommer sannolikt leda till att du äter mindre – det är inte så kul att skriva in en påse godis eller chokladkakan. Det finns bra appar och program på datorn om du tycker att det är lättare.

Ta små steg

I stället för att du ska ändra på allt från den ena ytterligheten till den andra så ta det i mindre steg. Istället för att gå från två skedar socker i din latte, till att bara dricka grönt te kan du börja med att trappa ner på sockret sen dricka lite mindre latte – ja du förstår. Tänk på att din nya vana ska hålla länge så hitta en nivå som är rimlig och som du står ut med. Du behöver inte förvandla alla dina vanor på en gång för att få resultat på vikten eller för att bli friskare. Många små steg i rätt riktning kommer att flytta dig och det är oftast mycket lättare att införliva i vardagen.

Köp mindre mängd

Om du tänker i mycket ekonomiska banor och alltid köper mat i stora förpackningar för att spara pengar, kan det vara så att du måste tänka på att spara kalorier i stället. Studier visar att ju mer mat som vi har tillgång till desto mer äter vi. Forskare tror att det beror på att vi tror instinktivt att vi måste se till att vara väl utfodrade och därför äter utan att tänka på det. Ignorera erbjudandet med "Få 3 betala för 2" och gå i stället efter den mängd du faktiskt behöver. Kanske hellre kosta på sig att köpa något av lite bättre kvalitet men i mindre mängd!

Lycka till!