Skål Bild: Mostphotos

4 hälsofördelar med att dricka bubbel

Lite festligare, lite lyxigare – och lite hälsosammare. Det finns många anledningar att välja bubbel när det vankas fest.

Publicerad 2016-01-15 | Senast ändrad 2017-12-13 | Vardagspuls

Mousserande vin, visst känns det alltid lite festligare och lyxigare än det stilla alternativet? Om du håller med är den här listan för dig. Det finns nämligen flera hälsofördelar med att välja bubbel framför icke-mousserande vin. Så förutom att det är gott – här följer några riktigt bra anledningar till att välja bubblor till nästa fest.

1. Kalorisnålt

Vill du hålla igen på kalorierna är skumpa faktiskt ofta ett bättre alternativ än annat vin, men vält en torr variant eftersom de innehåller mindre socker. Medan ett genomsnittligt glas vin innehåller runt 120 kalorier kan ett glas torrt bubbel ligga på så lite som kring 65 kalorier – hälften så mycket!

2. Motverkar minnesförlust

Det kan låta konstigt, men enligt en ny studie utförd av University of Reading kan en måttlig konsumtion av champagne faktiskt göra att ditt minne i längden håller sig bättre. Om du dricker 1-2 glas per vecka – inte mer – kan det hjälpa dig att motverka åldersrelaterad minnesförlust. Självklart fungerar det här bara om du håller dig till en måttlig konsumtion, större mängder kan istället leda till försämrat minne.

3. Tillfredställande

Bubblorna i mousserande vin gör att du dricker långsammare, har studier visat. Dessutom är champagneglas vanligtvis mindre än vanliga vinglas, så om du håller dig till samma antal glas kan det gynna din hälsa. Stora mängder alkohol är alltid skadligt, hälsofördelar kan endast uppnås genom att man dricker med måtta.

Därför är singelkvinnor smartare

4. Friskare hjärta

Att måttlig konsumtion kan skydda ditt hjärta är något som bubbel har gemensamt med annat vin. Det är omstritt, men flera studier pekar på att vinet har egenskaper som är bra för hjärtat. För den som dricker med måtta finns stora hälsofördelar med ett glas rött om dagen, det vill säga 1,5 deciliter för kvinnor och 3 deciliter för män. Det både minskar farligt kolesterol och skyddar dig mot kärlsjukdom, enligt en studie.

Källa: Elle.se, University of Reading