sjuk sjukdomar barn feber Bild: Johnér

5 konstiga barnsjukdomar du inte kände till

– så håller du ditt barn friskt i höst och vinter

Du som är småbarnsförälder känner säkert igen när ditt barn börjar få feber eller en förkylning. Men det finns andra sjukdomar som är vanliga under vinterhalvåret som inte riktigt blivit lika uppmärksammade.

Publicerad 2015-10-12 | Vardagspuls

Sjukdomar ökar på hösten eftersom virusen överlever lättare i den svala luften. Det blir också lättare spridning av bakterier när vi börjar umgås inomhus.

5 infektioner du inte kände till

Femte sjukan – En infektion som smittar via hosta och nysningar. Barn kan må illa, få feber, diarré, bli trötta eller få rodnader på kinderna. Infektionen går över av sig själv.

Höstblåsor – En infektion som ger symtom i form av blåsor i munnen eller på händerna. Det är vanligast att barn under tio år drabbas. Infektionen sprids genom kroppskontakt och kallas höstblåsor eftersom infektionen är vanlig under hösten. Infektionen går över av sig själv.

RS-infektion – Under vinterhalvåret är RS-virus vanligt, både hos vuxna och barn. Symtom för infektionen är feber, förkylning och hosta. En del kan också få svårt att andas. Infektionen sprids via kroppskontakt och förkylning. Men kan också spridas via saker som barn har haft i munnen. Infektionen går över av sig själv men sök vård om du har svårt att andas.

Mollusker – Liknar vårtor och orsakas av virus som sprids via kroppskontakt. Oftast ger de inga andra symtom och finns ofta vid ljumske eller ben. De brukar försvinna men kan finnas kvar under ett års tid.

Meningokockinfektion – En allvarlig infektion som orsakas av bakterier från nysningar, pussar eller genom att dela med sig av sin vattenflaska. Infektionen kännetecknas av blåröda utslag på armar, fötter och bröst. Barn kan få feber, kräkas och få ont i huvudet, vilket kan vara tecken på en hjärnhinneinflammation. Sök vård direkt på en akutmottagning om du misstänker en meningokockinfektion. Barnet kan då få en antibiotikabehandling.

Källa: Vårdguiden

Så håller du dig frisk

1. Tvätta händerna regelbundet.
2. Hosta i armvecket och inte i händerna.
3. Använd handsprit i offentliga miljöer.
4. Ät mycket frukt i olika färger.
5. Var noga med sömnen.
6. Vädra mycket.
7. Tvätta gosedjur och handdukar ofta.
8. Se till att barnen är ute och leker.
9. Håll dig varm!

Källa: Womanshealth