5 myter om förstoppning Bild: Johnér/Press

Hjälper det att dricka vatten vid förstoppning?

Dietist Sofia Antonsson reder ut fem vanliga myter

Det finns många tips, knep och uppfattningar kring hur man ska bete sig vid en förstoppning. Men många av dessa är rena myter som mest skapar förvirring. Det menar dietist Sofia Antonsson som här reder ut fem vanliga missuppfattningar kring tröga magar.

Publicerad 2016-05-26 | Senast ändrad 2017-03-02 | Vardagspuls
  1. "Man ska undvika blåbär vid förstoppning". Vid en akut diarré kan blåbär fungera stoppande men för en redan trög mage har blåbär ingen negativ effekt. Snarare tvärtom. Blåbär innehåller lösliga fibrer, näringsämnen, vitaminer och antioxidanter vilket är både viktigt och bra att få i sig vid en förstoppning.
  2. "Är du förstoppad ska du dricka mycket". Att dricka mycket vatten är nog ett av de vanligaste husmorstipsen för att få i gång en slö mage. Men faktum är att detta hjälper föga. Det är självklart viktigt att dricka vatten men har du redan ett normalt vätskeintag kan du inte påverka magens funktion genom att öka på med mer. Det kan istället vara farligt att dricka för mycket eftersom det sätter press på njurarna. 1–2 liter per dag är ett normalt och hälsosamt intag.
  3. "Mjölkprodukter är stoppande för magen". Efter en magsjuka kan magen vara laktoskänslig. Därför kan det vara bra att låta magen vila lite från mjölk eller så väljer du laktosfritt några dagar. Men att mjölkprodukter i sig skulle vara stoppande eller försämra redan tröga magar stämmer inte. Fil och yoghurt med bakteriekultur hjälper snarare till att hålla bakteriefloran på en bra nivå i kroppen.
  4. "Ät inte ris om magen är trög". Att äta vitt ris sägs vara bra vid diarré men däremot finns det ingen anledning att hoppa över riset om du känner dig förstoppad. Ris är bra vid förstoppning eftersom det innehåller rätt sorts fibrer och är snällt mot magen. Detta gäller alla sorters ris, även fullkornsris vilket är att föredra när magen är trög och inte så samarbetsvillig.
  5. "Te kan vara boven vid förstoppning". Hur magen reagerar på olika livsmedel och drycker är individuellt men det går inte att säga att te generellt är dåligt vid en trög mage. Rött, grönt och vitt te inte påverkar magen överhuvudtaget så dessa sorter kan du lugnt dricka även om du har förstoppning. Upplever du ändå att magen påverkas negativt kan du därför välja de ovan nämnda sorterna istället för svart te.