Sofia Antonsson: 5 bästa kommentarerna till de som inte förstår din IBS Bild: Johnér

5 bästa kommentarerna till de som inte förstår din IBS

Har omgivningen svårt att förstå varför du inte äter det du bli bjuden på? Vardagspuls dietist Sofia Antonsson tipsar om fem bra kommentarer att ha med sig för att omgivningen ska förstå din IBS.

Publicerad 2016-10-26 | Sofia Antonsson

Den som äter på ett speciellt sätt, till exempel enligt FODMAP, vet att det kan bli lite blandade reaktioner från omgivningen. Att undvika vissa livsmedel eller bara att tacka nej kan få omgivningen att gå igång. Någon får dåligt samvete för att de själva borde ha tackat nej till den där bullen, andra kanske tycker att man är både krånglig och oflexibel för att de inte förstår och kan sätta sig in varför man behöver undvika vissa saker.

Det finns ju som bekant en mängd olika myter och skrönor om magen och vad som är bra att äta och inte. Då är det bra att ha några kommentarer på lager som kan vara användbara om de runt omkring dig kommer med frågor. Är du förberedd blir det så mycket lättare att förklara och du riskerar inte att behöva äta något som du egentligen inte mår bra av bara för att du inte orkar förklara varför. Här kommer mina fem bästa kommentarer att använda när någon frågar varför du tackar nej eller väljer bort:

  1. "Nej tack, jag får ont i magen om jag äter den där bullen" (och det är inte på grund av gluten).
  2. "Jag har äntligen blivit bättre i magen och vill inte bli dålig igen" (nu förstår jag vad som orsakar problemen).
  3. "Jag kan äta den, men då får jag sitta på toaletten en lång stund..." (för den som vill vara lite outspoken).
  4. "Nej tack, jag har IBS och då är det vissa saker som min mage inte klarar, till exempel sädesslag" (om du vet att det finns fler med samma problem och du vill öppna upp för att prata om det).
  5. "Jag tar gärna den där i stället, den är snällare mot magen" (bra när det finns magvänliga alternativ).

Inte alltför sällan har den som frågar varför man undviker något själv problem med magen och kanske vill veta mer. Så vem vet, du kanske till och med kan vända det till något positivt och hjälpa någon annan på samma gång!