hälsomyter avslöjade Bild: Johnér Bildbyrå

5 hälsomyter avslöjade

Så säger experterna om vanliga kostråd

Det påstås så mycket om hälsa, vikt och kost.
Här avlivar vi 5 vanliga hälsomyter.

Publicerad 2015-06-12 | Vardagspuls

Myt: Frusen frukt och grönsaker saknar näring

”Det är helt meningslöst att äta frukt och grönt som varit fryst, det finns ju ingen näring kvar” är en uppfattning som verkar ha fått bred spridning. Fel, fel, fel. ”Frusen frukt och grönsaker fryses timmarna efter att de skördats, vilket bevarar den största andelen näringsämnen” säger Joy Bauer, dietist och hälsoexpert, till WomensHealthmag.com.

Myt: Att äta fett gör dig fet

”Ät inte avokado, det innehåller massor av fett” utropas det regelbundet i hälsoforum. Men att undvika allt fett när du vill gå ner i vikt är dumt. Det handlar snarare om vilken sort du äter, enligt studier. Transfetter är en hälsobov, men omättat och fleromättat fett bidrar till ett sunt hjärta och skyddar mot bland annat blodproppar. Källor till nyttigt fett finns i avokado, nötter, kyckling, fet fisk, skaldjur och vegetabiliska oljor. Låt det ingå som en del i en sund kost.

Myt: Sena måltider sätter sig runt midjan

Nja, det handlar inte så mycket om att du äter sent, som vad du äter. Det som påverkar din vikt på det stora hela är snarare det totala kaloriintaget under en dag och hur mycket du förbränner. Att sent ätande blir ohälsosamt handlar om att det ofta är kopplat till långa sessioner framför datorn eller tv:n, där hela påsar chips eller godis försvinner utan att du knappt märker det. Bra mellanmål är inga problem att äta sent, vad gäller vikten. Men ett bra skäl att skippa nattamaten är att det påverkar din sömn negativt.

Myt: Många små måltider är bästa dieten

En lång rad Hollywood-kändisar slår ett slag för metoden att äta små måltider fem–sex gånger per dag. Dietisten och författaren Mitzi Dulan föreslår att du snarare håller dig till frukost, lunch och middag med sunda mellanmål vid behov. Anledningen? ”Att äta fem till sex små portioner per dag kan göra att du konstant känner dig småhungrig, och i stället äter mer än du skulle ha gjort från början. Det är bara onödigt” säger hon till Womens Health magazine.

Myt: Din kropp behöver gå på detox

I dag är det ett vanligt grepp att ”rensa” kroppen med en detox, och under en period leva på enbart juicer, detox-téer och tillskott. Kristin Kirkpatrick, dietist och föreståndare på Cleveland Clinic Wellness Institute, menar att det är onödigt. ”Din kropp sköter det där av sig själv” slår hon fast. Att däremot ta ett steg mot sundare vanor, med mindre socker, alkohol, transfetter och stress, är den bästa ”detoxen” du kan ge din kropp.

Källa: Webmd.com, WomensHealthmag.com