sex förbättrar hälsan Bild: Johnér Bildbyrå

Så förbättrar sex din hälsa

6 härliga skäl att ligga ofta

Det är inte bara så att det känns bra.
Det är även väldigt bra för hälsan.
Fördelarna med sex håller i sig även utanför sovrummet – på 6 överraskande sätt.

Publicerad 2015-04-16 | Senast ändrad 2018-04-13 | Vardagspuls

1. Det boostar ditt immunförsvar

Sex ger dig högre nivåer av skyddet i kroppen mot virus och andra otrevligheter. En studie från Wilkes Universitet i Pennsylvania visade att högskolestudenter som hade sex 1–2 gånger i veckan hade större mängd skyddande antikroppar än studenter som hade sex mer sällan.

2. Mycket vill ha mer

Ett regelbundet sexliv har klara hälsofördelar för kvinnor. Det påverkar både blodflödet och lubrikationen i underlivet positivt, vilket gör det ännu skönare att ha sex.

3. Fint för hjärtat

Ett bra sexliv gynnar ditt hjärta. En studie visade att män som har sex åtminstone två gånger i veckan minskar risken att dö i hjärtsjukdom med hälften. Det beror bland annat på att sex påverkan testosteron-nivåerna på ett positivt sätt.

4. Ersätter värktabletten

Nästa gång du sträcker dig efter en värktablett – ha sex i stället. Orgasm har visat sig vara en effektiv metod för att blockera smärta. Men även sexuell stimulans utan orgasm påverkar smärtnivåerna, på grund av de hormoner som frigörs i kroppen och höjer smärttröskeln. Forskare vid State University of New Jersey fann att sex dämpade obehag från till exempel ryggvärk, ledsmärtor och vissa former av huvudvärk.

 

5. Förbättrar sömnen

Det är inga konstigheter att du lätt somnar in efter tillfredsställande sex, och ofta sover djupare. Det beror på en orgasm frigör ett särskilt hormon i kroppen, som påverkar känslan av avslappning.

6. Minskar stress

Närheten i sig påverkar dina stressnivåer i kroppen. Det beror på att beröring skapar en kemisk reaktion i hjärnan som stimulerar ditt belöningssystem. Du blir helt enkelt glad av ett skönt sexliv. 

Källa: WebMD.com