sluta röka lyckas knep Bild: Johnér Bildbyrå

Knepen som hjälper dig att sluta röka

Före detta storrökare: Så lyckas du

Ingen vet bättre hur svårt det kan vara att sluta än före detta storrökare.
Men det går!
Vi har pratat med ex-bolmare som lyckats fimpa för gott.
Här är deras bästa råd till dig.

Publicerad 2015-04-16 | Senast ändrad 2018-01-17 | Vardagspuls

Bestäm dig

Det är nummer ett, och viktigast av allt. Ingen kan göra det här åt dig. Du måste vilja, och har du bara viljan så grejar du detta. När du har bestämt dig, berätta för familj och vänner att du vill göra detta, så att du har deras stöd. Att skriva ut det på till exempel Facebook är effektivt. Om alla vet, så slipper du dessutom ovälkomna frestelser i form av bjudcigaretter.

Sätt delmål

Fokusera på att klara en vecka. Sedan: en månad. Sedan: 100 dagar. Bocka av i kalendern och ge dig själv en liten belöning för varje uppnått delmål. Det kan vara de där skorna du trånat efter, eller en extra härlig middag. Klappa dig själv på axeln!

Skippa frestelserna

Är man riktigt röksugen så blir det ju inte bättre av att befinna sig i miljöer där det bolmas friskt. Den första kritiska tiden, undvik därför platser som uteserveringar och att till exempel hålla kollegor sällskap i rökrutan.

Skräckbilder

Alla vet att det är farligt att röka. Men ibland kan det vara bra med en påminnelse som extra motivationskraft. Därför kan det vara bra att bildgoogla ”rökning lungor”. Resultatet är inte särskilt trevligt.

Teama ihop er

Har du vänner eller bekanta som vill sluta röka? Gå ihop och gör det tillsammans. Peppa varandra, ring varandra när suget blir överjävligt. Samma hjälp kan du hitta i forum, på bland annat Reddit. Nicotinell.se har chatt- och hjälplinje.

Hjälpmedel

Visst, det bibehåller suget efter nikotin, men om du bestämmer en tidsperiod för hur länge du ska använda hjälpmedlen, så kan de vara stor hjälp i att sluta röka. Och det finns en uppsjö av prylar att ta till hjälp; plåster, tuggummi, sprayer, och så vidare.

App-pepp

Det finns smarta appar som kan hjälpa dig på vägen, med tips och motivation. Appen Kwit håller till exempel reda på hur länge du har varit rökfri och hur mycket pengar du sparat på det, samt vad som händer i kroppen ju längre tid som går från sista blosset.