frusen 7 anledningar Bild: Johnér

7 anledningar till att du alltid känner dig frusen

Sover du tillräckligt?

Är du en sådan som alltid fryser lite, även när andra klagar på att det är för varmt? Då är det dags att fundera över följande vanliga anledningar till att du alltid känner dig frusen.

Publicerad 2016-01-13 | Senast ändrad 2017-10-30 | Vardagspuls

1. Du är smal

Om du har ett lågt BMI, någonstans kring 18,5 eller lägre, finns det en större risk att du känner dig frusen. Anledningarna är flera. Dels saknar du det fett som kan skydda dig mot låga temperaturer, dels kan det vara så att du äter för lite vilket gör att ämnesomsättningen inte skapar tillräckligt med värme. Fundera över om det kan vara bra för dig att lägga på dig lite värmande hull.

2. Sköldkörteln ställer till det för dig

Sköldkörtelproblem kan ligga bakom en lång rad symtpom, bland dem frusenhet. Om du alltid känner dig frusen kan det vara ett tecken på att du lider av hypotyreos, ett tillstånd som orsakas av brist på sköldkörtelhormon. Det gör att din ämnesomsättning går långsammare vilket i sin tur leder till att du fryser. Läs mer om din skördkörtel, hypotyreos och se fler symptom här.

3. Du lider av järnbrist

En av de allra vanligaste anledningarna till att man känner sig frusen är att man har för lite järn i kroppen. Järn hjälper dina röda blodkroppar med att transportera syre i kroppen, vilket tillför värme och näringsämnen till cellerna. Har du brist på järn kan inte de röda blodkropparna göra sitt jobb som du ska – och du känner dig frusen. Här kan du läsa mer om järnbrist och vad du kan göra åt den om du drabbas.

4. Du har dålig blodcirkulation

Om du alltid har kalla händer och fötter trots att resten av kroppen känns varm kan det vara ett tecken på att du har dålig blodcirkulation. Lågt blodtryck kan bero på flera saker, bland annat hjärt-kärlsjukdomar, rökning eller att du lider av Raynauds sjukdom, ett ofarligt tillstånd som gör att blodkärlen kan dra ihop sig och fingarna domna bort vid låga temperaturer.

5. Du lider av sömnbrist

Forskning har visat att för lite sömn kan rubba den del av hjärnan som styr kroppstemperaturen. Det är oklart varför men sambandet har slagits fast i flera studier. Även ämnesomsättningen kan rubbas av sömnbrist. Svårt att sova? Här hittar du flera tips på hur du kan ändra dina vanor för att sova bättre.

6. Du dricker för lite

Även uttorkning kan leda till att du känner dig frusen. Det beror på att vattnet i kroppen hjälper dig att reglera temperaturen, har du för lite blir du känsligare för låga temperaturer. Om du fyller på med mer vatten hjälper du dessutom ämnesomsättningen vilket i sin tur kan göra att du slipper frysa.

7. Du får i dig för lite vitamin B12

B12 hjälper kroppen att skapa röda blodkroppar som transporterar syre genom kroppen. Om du känner dig frusen kan det därför vara en god idé att fylla på med mat rik på vitaminet, till exempel fisk och mejeriprodukter.

Källor: Health.com, Expressen