7 nyttiga anledningar att äta pumpa Bild: Johnér

7 nyttiga anledningar att äta pumpa

Pumpa är vanligt att köpa som dekoration till Halloween. Men många glömmer bort att pumpan är en nyttig frukt som har många hälsofördelar.

Publicerad 2016-10-28 | Senast ändrad 2017-10-30 | Alexandra Lönnroth
  1. Pumpan är kalorisnål, fettfri och fiberrik. Det gör att du kan äta mycket av det utan att få i dig för mycket kalorier.

  2. I pumpa finns både vitamin A och C som hjälper immunförsvaret att hålla sjukdomar borta.

  3. Pumpa är bra för synen eftersom det innehåller antioxidanterna lutein och zeaxanthin som förebygger åldersrelaterade ögonsjukdomar.

  4. I pumpafrön finns det omega 3-fett. Testa att rosta fröna med lite salt och olja i ugnen. Ett gott och nyttigt snacks! Gör så här: skölj av fröna och låt dem torka, sprid ut dem på en plåt och blanda med olja och salt, rosta i ca 20-30 minuter på 175 grader. Klart!

  5. Pumpafrön gör dig också lugnare. Fröna innehåller aminosyran tryptofan som hjärnan förvandlar till en signalsubstans som gör att vi känner oss avslappnade.

  6. Pumpa ger oss även ett tillskott av mineraler så som koppar, mangan, järn, zink och magnesium. Särskilt pumpakärnor är väldigt rika på järn – det finns nästan lika mycket järn i pumpakärnor som i blodpudding!

  7. Pumpa är bra för huden! Den innehåller nämligen betakaroten som omvandlas till A-vitamin i kroppen – men bara om kroppen behöver det. Betakaroten i sin tur hjälper kroppens hudceller att producera melanin som skyddar mot solen.

Källor: Medical News Today, CNN, Måbra, Livsmedelsverket

Massor av goda pumparecept på Arla.se