Ont i halsen kan bero på flera olika anledningar Bild: Mostphotos

7 orsaker till att du har ont i halsen

Har du skrikit högt?

Att ha ont i halsen är påfrestande. Ofta infinner sig halsontet när en förkylning är på gång men det finns flera andra orsaker till att det gör ont. Vi listar sju av dem.

Publicerad 2017-12-12 | Vardagspuls

Du är förkyld

Halsont vid förkylning beror på att svalget och näsan är inflammerat. Om du är hes i samband med förkylningen beror det på att det uppstått en infektion i stämbanden. Det går tyvärr inte att göra så mycket åt halsontet men du kan lindra det genom att dricka varm dryck, som till exempel te, eller äta yoghurt eller glass. Sugtabletter med antiinflammatoriska egenskaper kan också ge viss effekt.

Du har halsfluss

Halsfluss kan uppstå när du fått bakterier eller virus i halsmandlarna. Vid en bakterieinflammation blir halsmandlarna kraftigt röda, svullna och inflammerade. Det är vanligt med feber men inte hosta eller snuva. Halsfluss kan gå över av sig själv men ibland behövs behandling.

Du har kysst någon

Givetvis får man inte nödvändigtvis ont i halsen bara för att man kysst någon, men man kan få. Vi pratar naturligtvis om körtelfeber, som orsakas av Epstein Barr-viruset, och som kan smittas genom saliv. Det är vanligast att man drabbas av körtelfeber när man är liten men man kan få det som äldre. Typiska symptom, utöver halsont, är huvudvärk, hög feber, illaluktande andedräkt och svullna lymfkörtlar på halsen, i armhålorna och i ljumskarna.

Du har herpes

Ja, den som smittats av herpes kan även få ont i halsen. Herpes ger även blåsor på läpparna och inne i munnen.

Du omringas av torr luft

Ja, torr luft kan irritera slemhinnorna i halsen och orsaka värk.

Du har sura uppstötningar

Om det svider och gör ont långt ner i halsen kan det bero på att du har sura uppstötningar. Det beror på att surt maginnehåll åker upp i matstrupen.

Du har skrikit eller sjungit högt

Ja, så kan det faktiskt vara. Du har förmodligen överansträngt dina stämband så att de inflammerats. Stämbandsinflammation medför att du blir hes. Tänk på att vila rösten så mycket du bara kan.

Källa: Vårdguiden 1177