Läkaren Viveca Gyberg om folksjukdomen.

Är du i riskzonen för diabetes typ 2?

Diabetes är en folksjukdom i Sverige. I vissa fall går det alltså att förebygga sjukdomen. Gör testet och se om du är i riskzonen.

Publicerad 2015-03-12 | Senast ändrad 2016-11-14 | Vardagspuls

Är du i riskzonen för att få diabetes typ 2? Testa dig här

Den 14 november är Världsdiabetesdagen. Det är en FN-dag som sätter fokus på alla miljoner människor runt om i världen som har eller riskerar att drabbas av diabetes. 


Diabetes är egentligen inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker, till exempel finns det typ 1-diabetes, graviditetsdiabetes och typ 2-diabetes. Den gemensamma nämnaren för alla är att sockerhalten i blodet är för hög. Typ 2-diabetes är den vanligaste typen, och de senaste åren har antalet fall ökat.

Hur kommer det sig att det ökar?
– Det beror på att vi rör på oss mindre och ökar i vikt. Viktökning är den starkaste risken att utveckla diabetes, säger Vardagspuls läkare Viveca Gyberg.

Sjukdomen kan vara ärftlig, men livsstilsfaktorer spelar också en avgörande stor roll. Faktorer som ökar risken för sjukdomen är till exempel övervikt, brist på motion, högt blodtryck, rökning och stress.

Det finns dock stora möjligheter att både förebygga och även påverka sin situation om man har typ 2-diabetes.
– Diabetes typ 2 får man framför allt av bukfetma, alltså det som sitter kring magen. Det som gäller är att röra på sig varje dag, äta nyttigt och att hålla sig normalviktig, säger Viveca Gyberg.

Därför är det så viktigt att träna med diabetes – så här tränar du med diabetes

 

MER:

Diabetesläkaren förespråkar 5:2-dieten

Kerstin som är läkare och professor och specialist inom bland annat diabetologi förspråkar 5:2-dieten för diabetiker. På Karolinska institutets hemsida förklarar hon varför.
Bland annat berättar hon att hon länge rekommenderat att diabetiker bör äta färre kalorier vissa dagar i veckan – men utan att kalla det för någon särskild diet. Nu ska hon studera 5:2-metoden vetenskapligt.

Skillnader mellan typ 1- och typ 2-diabetes

Många blandar ihop diabetes typ 1 med typ 2, trots att det är skilda saker.

Typ 1-diabetes är delvis en ärftlig sjukdom som innebär att immunförsvaret kan komma att angripa och förstöra cellerna som bildar insulin. Varför immunförsvaret angriper cellerna är oklart.

Risken att få typ 2-diabetes kan, till skillnad från typ 1, öka på grund av en ohälsosam livsstil. Stora mängder onyttig mat i kombination med brist på motion ökar risken för övervikt, vilket i sin tur ökar risken för typ 2-diabetes. Rökning ökar också risken att få diabetes typ 2.