Agnes Hedengård intervjuas av Kristin Kaspersen i Vardagspuls den 7 september.

Modellens protestvideo har flera miljoner visningar

Agnes, 19, protesterar mot modebranschens ideal

Modellen Agnes Hedengård tröttnade på modeindustrins skönhetsideal. För att protestera lade hon ut ett klipp på facebook där hon visar upp sin kropp – som enligt modeindustrin är "för tjock".

Publicerad 2015-09-07 | Vardagspuls

Agnes Hedengård är en 19-årig modell från Arvika. Förra året medverkade hon i den sjunde säsongen av Top Model. Efter sin medverkan har hon modellat mycket och bloggat om livet i branschen.

För ett par veckor sedan, i samband med Fashion week, lade Agnes Hedengård ut en video på Facebook (här kan du se videon på svenska) där hon visar upp sig i bikini och berättar inifrån om de rådande skönhetsidealen i modeindustrin. Trots att hon är underviktig har hon flera gånger kallats för tjock och fått rådet att gå ned i vikt av personer inom modeindustrin.

– Jag lade upp den för att jag ville få fram nånting. Jag var trött på att känna att det här bara fanns i mitt huvud. Många vet att det är en sjuk bransch, men inte i vilken utsträckning. Om inte ens jag får på mig de här kläderna, vem ska då få på sig dem? säger Agnes Hedengård till Vardagspuls.

Flera miljoner visningar

På bara ett dygn sågs videon ungefär 70 000 gånger och i skrivande stund har den över tre miljoner visningar. Nu hyllas den svenska modellen världen över för sin protestvideo. Agnes Hedengård var inte alls beredd på det stora genomslaget.

– Många svenskar som sett videon skrev att de ser upp till mig. Och många från utlandet också. Många berättar om sina ätstörningar. Det känns jättekul att få bli en förebild. En del skrev att jag är "en hora” och en “attention seeker”. Men jag blev förvånad över hur mycket kärlek jag fick. Överlag har jag fått mest positiva reaktioner, det är jag förvånad över, säger hon.

Vad är dina framtidsplaner?
– Nu vill jag vara en förebild för tjejer. Jag vill fortsatta uppmana unga tjejer att älska sig själva. Jag vill absolut satsa på modellandet för jag tycker att det är roligt. Mitt mål är att jobba med människor som vill jobba med mig för den jag är. Jag vill gå min egen väg. Tillsammans kan vi kanske ändra på det.