acne kvinna Bild: Johnér

”Jag kände mig som ett monster på grund av finnarna”

Hudläkaren: Sök hjälp – all akne kan behandlas

Några finnar är väl inte så farligt kan man tycka. Men för en tonåring eller vuxen med svår akne, kan tillvaron bli ett litet helvete.
Carolina är en av dem som drabbades i tonåren.
– Jag kände mig som ett monster.

Publicerad 2015-09-15 | Senast ändrad 2016-07-25 | Vardagspuls

Petra Kjellman är hudläkare och möter många patienter med akneproblem.
– De flesta som drabbas är ungdomar, berättar hon, och uppskattningsvis har ungefär en tredjedel av ungdomarna som söker vård svår acne. Dessutom har många gått med sina besvär länge innan de söker hjälp.

En ny svensk undersökning bland 5 400 män och kvinnor med acne visar dessutom att så många som 40 procent uppger att de inte blir hjälpta av den behandling de fått, trots att acne kan ha stor negativ inverkan på livet.

En av dem som vet hur det är att vara drabbad, är 26-åriga Carolina. Hennes acne blommade upp just i tonåren.
– Jag ville absolut inte visa mig osminkad, inte för någon, berättar Carolina.
Vissa dagar var bättre än andra rent känslomässigt, och under långa stunder tänkte Carolina inte ens på att hon hade, som hon säger, ansiktet fullt av finnar. Omgivningen var dock snabba att kommentera.
– Jag blev liksom påmind av andra för att de kommenterade min hy. Jag kände mig som Quasimodo – ett monster.

Försökte täcka över med smink

Så Carolina började köpa smink för att täcka över sin akne. Då kanske fler skulle uppmärksamma att hon var medveten om sina utslag, tänkte hon.
– Jag var väldigt noga med vad för sorts smink jag köpte, så att det inte skulle täppa till porerna. Jag testade också en massa  olika hudprodukter utan att det blev någon direkt skillnad.

Märkte du någon skillnad beroende på vad du åt?

– Jag åt väldigt mycket godis och drack läsk. Då började jag fundera på om min hy hade ett samband med det jag åt. Och när jag drog ner på socker började de försvinna, berättar hon.

De senaste åren har forskare kommit på att ett intag av snabba kolhydrater som, exempelvis socker, skapar insulin som kan ha effekt på talgkörtlarna och att vissa är mer känsliga än andra. Enligt Petra Kjellman kan detta vara förklaringen för några, men gäller långt ifrån alla som drabbas.

Hjälp finns att få för alla

Det finns ingen universell behandling mot akne, men hjälp finns att få, berättar Petra Kjellman. Och eftersom acne är väldigt individuellt är det viktigt att träffa en läkare som kan utvärdera vilken typ av behandling som passar just dig.
– Om du har lindrig acne kan du kontakta din husläkare, men det är viktigt att hamna rätt och bli tagen på allvar, understryker hon. I allvarligare fall kan du kontakta en hudläkare, som kan diagnostisera dina problem och ge den hjälp du behöver.

Camilla Hörfelt har forskat inom akne och är specialist vid Skin Hudkliniken, Göteborg. Och hon håller med.
– Många har varit på vårdcentralen men upplever att det är svårt att få empati och förståelse, sjukdomen tas inte på allvar. Akne ska behandlas effektivt utan att ge besvärande biverkningar, i en del fall behövs receptbelagda läkemedel men i undersökningen är det bara var fjärde som fått receptbelagd behandling, säger Camilla Hörfelt.

”De som lider måste få hjälp”

Det viktiga är att man får en behandling som fungerar.  Det kommer patienter till mig som mår så dåligt att de inte går i skolan, inte umgås med vänner, gömmer sig. Andra har inga psykiska besvär alls av sin akne. Det viktiga är inte hur man har det utan hur man tar det, konstaterar Camilla Hörfelt. De som lider av sin akne måste få hjälp att må bättre.