Allt fler i fattiga länder får högt blodtryck. Det beror på den västerländska ohälsosamma livsstil. Bild: Johnér

Allt fler får högt blodtryck i fattiga länder

Under de senaste 40 åren har högt blodtryck i världen ökat. Det visar en studie som nyligen publicerats i tidskriften The Lancet.

Publicerad 2016-11-16 | Alexandra Lönnroth

Idag har över en miljard människor i världen högt blodtryck. Det kan i det långa loppet leda till hjärtsjukdomar eller stroke. I låginkomstländer som Nepal och Bangladesh är ökningen som störst, konstaterar forskarna bakom studien i The Lancet.

Mai-Lis Helenius, hjärtläkare och professor vid Karolinska Institutet, säger till Sveriges Radio, att det är den västerländska livsstilen som sprider ohälsa.

– Fattiga och medelinkomstländer är på väg in i en fas där fetma och övervikt ökar och då ökar också förekomsten av högt blodtryck, säger Mai-Lis Helenius till Sveriges Radio.

Tittar man istället på starkare ekonomier som USA, Kanada och Storbritannien har förekomsten av högt blodtryck aldrig varit så låg som just nu.

– Det beror på bättre behandling och att livsstilen i vissa avseenden har förbättras. Högt blodtryck är fortfarande ett problem i USA.

Svenskarnas blodtryck och förekomsten av stroke och hjärtinfarkt har dock blivit mindre vanligt sedan 60–talet, säger Mai-Lis Helenius till Sveriges Radio.

Källor: The Lancet, Sveriges Radio 

Läs alla våra artiklar om blodtryck