Läkaren Anders Hansen svarade på tittarnas frågor om fenomenet jetlag. Bild: Vardagspuls, Johnér

"Varför är det värre att flyga österut?"

Läkaren Anders Hansen reder ut fenomenet jetlag

Varför är det värre att flyga österut än västerut? Och vad kan man göra för att slippa må dåligt när man byter tidszon? Vardagspuls läkare Anders Hansen svarar på tittarnas frågor om jetlag.

Publicerad 2015-05-28 | Senast ändrad 2016-08-01 | Vardagspuls

Anonym: "Jag undrar varför jetlag känns mer när man reser åt ena än åt andra hållet? Dvs när jag åker till USA från Sverige så känns det inte lika mkt...men när jag åker hem så sitter det i i 2 veckor."

Anders Hansen, läkare:
– Det stämmer, det är värre att åka hem från USA (dvs österut), än det är att åka till USA ur jetlagsynpunkt. Förmodligen beror det på att de flesta människor har en dygnsrytm som är 25 timmar. Man räknar med att man återhämtar en timmes tidsförskjutning varje dygn när man reser västerut (till USA) men bara 45 minuter per dygn när man reser hem.


Tobias: "Om man befinner sig bara en kort tid i en annan tidszon, kan det då vara bra att fortsätta i den egna dygnsrytmen, alltså t ex äta frukost på kvällen?"

Anders Hansen:– Ja, man brukar säga om det bara är en dag eller två så är det ingen ide att justera sig till den nya tidszonen men det bygger såklart på att man inte har något viktigt man ska göra, jobbmöte etc som kräver att man är i fas.

ida: "Om man reser jättemycket i jobbet och ofta vaknar upp i olika tidszoner, kan det ge bestående men?"

Anders Hansen:
– Nej, det finns det inget som tyder på att det skulle kunna ge bestående men även om man reser mycket.


Linn: "I sommar ska jag på språkresa i Tokyo i 3 veckor. Vi flyger från Sverige runt 12 på förmiddagen tror jag, sedan mellanlandar vi i Shippol i amsterdam, och vi är framme i Japan ca 08.30-09.30. Dagen lär bli lång. Hur ska jag förbereda mig?"

Anders Hansen:– Sov ordentligt dygnen innan du ska flyga. Drick mycket vatten på planet. Drick inte kaffe eller alkohol på planet. När du kommer fram, ät och träna vid samma tider som du gör hemma. Gör du allt det här kan du snabba på återhämtningen, förmodligen fördubbla den!


Nina O: "Ögat uppfattar ifall det är dag eller natt? Men hur blir det nu uppe i Norrland, där de är ljust dygnet runt snart?! Blir det en slags jetlag för hjärnan?"

Anders Hansen:
– Mycket bra fråga. Ja, det är liknande symptom som man får när det är som mörkast i Sverige på hösten och vintern. Skillnaden är att det ju inte är snabba förändringar som vid jetlag där man byter tidszoner på bara några timmar.


Richard: "Jag undrar om det på något vis är farligt om man har haft hjärtproblem när man var barn om man flyger mycket. Tänkte på min far som flyger mycket (9 timmars tidsskillnad), 50 bast."

Anders Hansen:
– Mycket bra fråga. Om man har hjärtproblem ska man definitivt vara noga med att undvika uttorkning på flyget. Också viktigt att man är uppe och rör sig under flyget för att undvika risk för proppar.


Tina: "jag får nästan aldrig jetlag när jag reser, inte så att jag mår dåligt iaf. varför drabbas vissa av mycket värre jetlag än andra?"

Anders Hansen:
– Att människor drabbas av jetlag i olika utsträckning vet man men vad skillnaderna beror på vet man inte. Förmodligen har det att göra med genetiska faktorer.