Överläkaren Anders Hansen och entreprenören Douglas Roos om hur träning ökar kreativiteten. Från Vardagspuls den 24 september.

Därför blir du smartare och mer kreativ när du tränar

Överläkaren: Träna mycket – men inte för mycket

Studier visar att träning ökar din kreativitet och faktiskt gör dig lite smartare. Överläkaren Anders Hansen berättar att en morgonpromenad kan göra att du presterar bättre på skola och jobb och till och med kan höja dina betyg.
Faktum är att hjärnan är det organ som påverkas allra mest av fysisk aktivitet.

Publicerad 2015-09-24 | Vardagspuls

Har du känt dig mer idérik en eller två timmar efter att du har tränat? Det är inte så konstigt. Studier visar att rörelse över huvud taget främjar kreativiteten, oavsett om du befinner dig ute i skogen eller på ett löpband.

Anledningen är att det blir ett ökat blodflöde till hjärnan under träningen. Det ökar nybildningen av hjärnceller och blodkärl och blodet hjälper också till att transportera bort slaggprodykter. Träningen förbättrar också de två hjärnhalvornas koppling till varandra vilket gör att samspelet fungerar bättre. Faktum är att hjärnan är det organ som påverkas allra mest av fysisk aktivitet.

Anders Hansen säger att en rask promenad ökar blodflödet i hjärnan med 20 procent och om du springer ökar blodflödet ytterligare. Men ta inte i för mycket – tränar du för hårt och tar ut dig för mycket finns det risk att din kreativitet i stället minskar. Det beror på att blodflödet minskar om du springer för fort för då behöver nämligen musklerna mer blod. I klippet ovan förklarar överläkaren Anders Hansen hur träningen kan hjälpa dig att få nya idéer.

MER:

Så mycket yngre blir din hjärna av styrketräning