Ny forskning visar att människans tarmflora påverkas betydligt mer av vad vi äter än vad tidigare forskning visar Bild: Mostphotos

Ändrade matvanor kan påverka tarmfloran radikalt

Forskare har gjort intressanta fynd i ny studie

Det här med att tarmfloran påverkas olika beroende på vilken mat vi äter är inget nytt. Men nu visar en ny studie att tarmbakterierna påverkas mer än vad forskarna hittills trott.

Publicerad 2017-08-29 | Vardagspuls

Tarmflora är ett ord som varit på tapeten ett bra tag nu. Många är medvetna om att den kost vi äter påverkar hur våra viktiga tarmbakterier mår. En viss typ av mat, som till exempel grönsaker, frukt och mjölkprodukter, gör tarmfloran gladare medan snabba kolhydrater som till exempel socker och vitt mjöl kan göra bakterierna i tarmen missnöjda.

Bakterier försvann snabbt

Nu visar en ny studie att vår tarmflora påverkas mer än vad forskarna tidigare trott när det kommer till vilken typ av livsmedel vi äter. Det är några forskare vid bland annat Stanford-universitetet som låtit undersöka tarmfloran hos Hadza-folket i Tanzania. Att det blev just detta folk beror på att många av dem lever i en jägar- och samlarkultur vilket medför att deras kost förändras beroende på om det är torr- eller regnperiod.

Genom att studera de 188 testpersonernas tarmfloror kunde forskarna se att bakteriefloran förändrades snabbt och radikalt mellan de olika perioderna. Forskarna kunde bland annat se att vissa bakterier försvann nästan helt i samband med att torrperiod övergick till regnperiod för att sedan återkomma igen vid nästa regnperiod.

När forskarna jämförde prover från Hadza-folket med människor från USA såg de att de olika "grupperna" hade helt olika sammansättningar av bakterier.

Studien pågick under ett års tid.

Källa: Sveriges Radio

Gillar du den här artikeln? Då tycker vi att du ska prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev. Starta prenumerationen här