Angelina Jolie om sitt svåra cancer-beslut

Skriver själv i New York Times: ”Mina barn skall aldrig behöva säga att deras mamnma dog av cancer i äggstockarna”

För två år sedan opererade hon bort sina bröst – och skrev öppet om varför hon tog beslutet.
Nu har hon tagit nästa steg i kampen mot cancern som tog hennes mor, mormor och moster.

Publicerad 2015-03-27 | Vardagspuls

Det är i New York Times som Angelina Jolie beskriver hur hon kom fram till beslutet att i början av mars också operera bort sina äggledare och äggstockar.
– Jag hade 87 procents risk för bröstcancer och 50 procents risk för cancer i äggstockarna.
Angelina Jolie bär på BRCA1, en ärftlig genmutation där den drabbade löper stor risk att insjukna i cancer av de här slaget. Ungefär 5-10 procent av alla fall av bröst- och äggstockscancer beror på ärftlighet, och barn till föräldrar med mutationen, löper 50 procents risk att själva drabbas.

Modern dog före 50

En provtagning indikerade att cancern eventuellt hade börjat utvecklas. Jolie skriver hur hon bröt samman och ringde till sin man Brad Pitt som direkt kastade sig på flyget från Frankrike till Los Angeles. Att inte genast genomföra operationen var inget alternativ.
Hennes läkare hade också rekommenderat att operationen skulle genomföras senast tio år innan hon var lika gammal som modern var då hon avled av sin cancer. Angelina Jolie är 39 år gammal, modern dog av sin cancer vid 49 års ålder. Nu sammanföll resultatet med åldern.

Sex barn med maken Brad Pitt

Jolie skriver att hon länge har förberett sig mentalt för operationen eftersom den också innebär att kroppen försätts i ett förtida klimakterium. Dessutom kommer hon inte att kunna föda några fler barn.
Tillsammans med sin man Brad Pitt har Angelina Jolie sex barn – tre adopterade och tre biologiska.
– Jag känner djupt med de kvinnor som ställs inför detta tidigt i livet, innan de har fått några barn, skriver hon. Deras situation är mycket allvarligare än min.

Läs mer: Information om ärftlig cancer från Akademiska Sjukhuset (pdf)