Vardagspuls dietist Anna Ottosson. Bild: Press

Annas tips – så minskar du sockersuget

När suget sätter igång kan det vara svårt att låta bli. Vi talar förstås om sockret. Vardagspuls dietist Anna Ottosson delar med sig av sina bästa knep för att hålla sockersuget i schack.

Publicerad 2015-03-10 | Vardagspuls

Socker stimulerar hjärnans belöningssystem på ett sätt som liknar god mat, intensiv träning och sex kan göra. Inte undra på att det kan vara så svårt att säga nej.
Men det finns enkla knep att ta till när sockersuget smyger sig på. Enligt Vardagspuls dietist Anna Ottosson är det viktigt att tänka till ordentligt redan i affären. Så här svarade hon på tittarnas frågor under chatten den 10 mars.

Björn: Anna, hur vet man att man är sockerberoende?

Anna Ottosson: Sockerberoende är omtvistat men vad vi vet är att socker kittlar belöningscentrumet. Känner du att du för ofta och för mycket får sötsug och äter för mycket socker kanske varje dag så kanske det är dags att sanera från uppenbara sockerfällor men också de dolda sockret. Lycka till!

Stina: Jag hörde från en kunnig person att socker kan vara nästan lika svårt att sluta med som knark. Vad ska man göra för att stå emot när det ordentliga suget sätter in? Nötter lockar inte alls lika mycket som en chokladkaka i det ögonblicket!

Anna Ottosson: Knepet är att "ligga steget före" så om du t ex blir sötsugen varje eftermiddag vid tre-rycket då är mitt tips att äta ett bra mellanmål en halvtimme innan för att förekomma sötsuget.

Johanna: Jag brukar alltid småsnaska på godsaker på kvällarna. Är det bättre att ta några godisar än att prova en massa olika nyttigare saker och ändå inte bli tillfredställd?

Anna Ottosson: Bli grym på att PRIORITERA när du väljer att äta något sött – välj det du verkligen älskar. Strunta i resten. Det viktigaste är det vi gör varje dag. Sanera vardagen från sockret så finns det utrymme att njuta av något sött då och då någon gång i veckan.


Ella: Kan du förklara varför det är viktigt att äta runt 2000 kalorier. Varför är det inte bra att äta färre om man vill gå ner i vikt?

Anna Ottosson: Antalet kalorier som du behöver är individuellt. 2000 kalorier är bara ett generellt mått för kvinnor med stillasittande arbete.


Ann: Hur onyttigt är vitt bröd?

Anna Ottosson: Vitt fluffbröd ger ett snabbt blodsockersvar på liknande sätt som godis. Bättre att välja ett bröd med hela korn, gärna surdeg och mörkt bröd.


Sara: Om jag nu ska välja något gott att äta när det är lördag, vad är då det bästa jag kan äta av allt onyttigt? Glass, godis eller typ efterrätter som äppelpaj?

Anna Ottosson: Välj det som njuter absolut mest av. Utan dåligt samvete. Har man en bra vardag med lite socker finns det absolut utrymme att njuta av det söta. Personlig favorit är rawfood-desserter. De innehåller visserligen en hel del kalorier men också fina näringsämnen och inget tillsatt socker utan naturligt sötade produkter. Och SÅ GOTT!


Sara Meriam: En vecka innan mens blir jag sjukt sugen på mjölkchoklad. Kan äta 400 gram per dag, samt är vrålhungrig. Jag blir blir aldrig mätt.

Anna Ottosson: Vi kvinnor har ett ökat energibehov med ca 10 procent vid mens därav det extra suget. Många vet inte om det och blir då mer hungriga och går det för långt mellan måltiderna så kommer sockersuget i takt med det låga blodsockret. Kanske kan du testa att äta ett litet större mellanmål eller två extra frukter?

  • Sanera ditt hem från socker. Finns det inte hemma och lättillgängligt så är det enklare att låta bli.
  • Ta bort de sockerrika vardagsprodukterna. Exempel på produkter som ofta innehåller mycket socker: marmelad, söta flingor, sockerstinna bröd, sweet chili-sås och sylt.
  • Ät ren mat. Leta efter mat med korta ingredienslistor.
  • Ät regelbundet. På så sätt kan du surfa på en skön blodsockerkurva hela dagen. Då får du ett mindre sug överlag och kan slippa få det värsta sockersuget.
  • Dra lärdom av dina misstag. Våra liv är fulla av misslyckanden och succér. Skillnaden är hur du väljer att hantera dem. Lär av dig själv när du halkar dit – vad var det som gick fel den här gången?
  • Det orala behovet. Var uppmärksam på om du äter socker när du till exempel är trött eller ledsen. Känn efter hur du mår. Är du ledsen så var det i stället för att trösta dig med socker. Är du trött – ta en siesta istället för att socker-kicka igång dig igen.
  • Unna dig – ibland. Att njuta av något sött då och då är en självklarhet i ett hälsosamt och njutningsfullt liv. inte för ofta – men utan dåligt samvete såklart!