Bild: Press

Annas tips – så minskar du sockersuget

När suget sätter igång kan det vara svårt att låta bli. Vi talar förstås om sockret. Vardagspuls dietist Anna Ottosson delar med sig av sina bästa knep för att hålla sockersuget i schack.

Publicerad 2015-03-10 | Vardagspuls

Socker stimulerar hjärnans belöningssystem på ett sätt som liknar god mat, intensiv träning och sex kan göra. Inte undra på att det kan vara så svårt att säga nej.
Men det finns enkla knep att ta till när sockersuget smyger sig på. Enligt Vardagspuls dietist Anna Ottosson är det viktigt att tänka till ordentligt redan i affären. Så här svarade hon på tittarnas frågor under chatten den 10 mars.

Björn: Anna, hur vet man att man är sockerberoende?

Anna Ottosson: Sockerberoende är omtvistat men vad vi vet är att socker kittlar belöningscentrumet. Känner du att du för ofta och för mycket får sötsug och äter för mycket socker kanske varje dag så kanske det är dags att sanera från uppenbara sockerfällor men också de dolda sockret. Lycka till!

Stina: Jag hörde från en kunnig person att socker kan vara nästan lika svårt att sluta med som knark. Vad ska man göra för att stå emot när det ordentliga suget sätter in? Nötter lockar inte alls lika mycket som en chokladkaka i det ögonblicket!

Anna Ottosson: Knepet är att "ligga steget före" så om du t ex blir sötsugen varje eftermiddag vid tre-rycket då är mitt tips att äta ett bra mellanmål en halvtimme innan för att förekomma sötsuget.

Johanna: Jag brukar alltid småsnaska på godsaker på kvällarna. Är det bättre att ta några godisar än att prova en massa olika nyttigare saker och ändå inte bli tillfredställd?

Anna Ottosson: Bli grym på att PRIORITERA när du väljer att äta något sött – välj det du verkligen älskar. Strunta i resten. Det viktigaste är det vi gör varje dag. Sanera vardagen från sockret så finns det utrymme att njuta av något sött då och då någon gång i veckan.


Ella: Kan du förklara varför det är viktigt att äta runt 2000 kalorier. Varför är det inte bra att äta färre om man vill gå ner i vikt?

Anna Ottosson: Antalet kalorier som du behöver är individuellt. 2000 kalorier är bara ett generellt mått för kvinnor med stillasittande arbete.


Ann: Hur onyttigt är vitt bröd?

Anna Ottosson: Vitt fluffbröd ger ett snabbt blodsockersvar på liknande sätt som godis. Bättre att välja ett bröd med hela korn, gärna surdeg och mörkt bröd.


Sara: Om jag nu ska välja något gott att äta när det är lördag, vad är då det bästa jag kan äta av allt onyttigt? Glass, godis eller typ efterrätter som äppelpaj?

Anna Ottosson: Välj det som njuter absolut mest av. Utan dåligt samvete. Har man en bra vardag med lite socker finns det absolut utrymme att njuta av det söta. Personlig favorit är rawfood-desserter. De innehåller visserligen en hel del kalorier men också fina näringsämnen och inget tillsatt socker utan naturligt sötade produkter. Och SÅ GOTT!


Sara Meriam: En vecka innan mens blir jag sjukt sugen på mjölkchoklad. Kan äta 400 gram per dag, samt är vrålhungrig. Jag blir blir aldrig mätt.

Anna Ottosson: Vi kvinnor har ett ökat energibehov med ca 10 procent vid mens därav det extra suget. Många vet inte om det och blir då mer hungriga och går det för långt mellan måltiderna så kommer sockersuget i takt med det låga blodsockret. Kanske kan du testa att äta ett litet större mellanmål eller två extra frukter?

 • Sanera ditt hem från socker. Finns det inte hemma och lättillgängligt så är det enklare att låta bli.
 • Ta bort de sockerrika vardagsprodukterna. Exempel på produkter som ofta innehåller mycket socker: marmelad, söta flingor, sockerstinna bröd, sweet chili-sås och sylt.
 • Ät ren mat. Leta efter mat med korta ingredienslistor.
 • Ät regelbundet. På så sätt kan du surfa på en skön blodsockerkurva hela dagen. Då får du ett mindre sug överlag och kan slippa få det värsta sockersuget.
 • Dra lärdom av dina misstag. Våra liv är fulla av misslyckanden och succér. Skillnaden är hur du väljer att hantera dem. Lär av dig själv när du halkar dit – vad var det som gick fel den här gången?
 • Det orala behovet. Var uppmärksam på om du äter socker när du till exempel är trött eller ledsen. Känn efter hur du mår. Är du ledsen så var det i stället för att trösta dig med socker. Är du trött – ta en siesta istället för att socker-kicka igång dig igen.
 • Unna dig – ibland. Att njuta av något sött då och då är en självklarhet i ett hälsosamt och njutningsfullt liv. inte för ofta – men utan dåligt samvete såklart!

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”